Egész napos fesztivált szerveznek

2022.08.04. 17:01

Augusztus 20-án kitárja kapuit a Rózsakert és a volt káptalani borozó

A Pécsi Egyházmegye hagyományteremtő szándékkal augusztus 20-án egy egész napos egyházmegyei családi fesztivált szervez Kovász címmel. A fesztivál programjai keretében kerül sor a közelmúltban teljesen megújult és megszépült Rózsakert ünnepélyes megnyitására.

Zsigmond József

Többször foglalkozott lapunk az egykori káptalani területen található Rózsakert és a korábbi káptalani borozó, másnéven Papucs, valamint a szomszédos Janus Pannonius utca  8. szám alatti műemlék épület (itt működik a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár) felújításával, amely mintegy hétszázmillió forintból valósult meg. A könyvtár már kinyitotta kapuit, ünnepélyes átadóját múlt évben tartották, ám a Rózsakert és a volt borozó nem nyitott meg. Megkerestük múlt héten a Pécsi Egyházmegyét, hogy igaz-e az a hír, hogy a Rózsakert ünnepélyes kertek között augusztus 20-án nyitja meg kapuit.

– A Pécsi Egyházmegye augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk, Magyarország fővédőszentje ünnepén, hagyományteremtő szándékkal egész napos, egyházmegyei családi fesztivált szervez Kovász címmel, melynek keretében kerül sor a Rózsakert ünnepélyes megnyitójára és püspöki megáldására – írta válaszában az egyházmegye sajtóosztálya.

Mint közölték, a Rózsakert és a hozzá tartozó üzlet a város fő turisztikai útvonalán helyezkedik el, ezért egy olyan információs központot alakít ki benne a Pécsi Egyhzmegye, ahol a jegyvásárlás mellett helyi-, valamint egyházi vonatkozású termékeket, kiadványokat vásárolhatnak mind az ide érkező turisták, mind pedig a város lakói. Az üzlethelyiségből nyitvatartási időben egy csigalépcsőn keresztül lehet a kertet megközelíteni. A kert valódi rózsakertként a városi zöldfelületek méretét gazdagítja, és a püspökség új rendezvényhelyszíneként ideális helyszíne lehet szabadtéri koncerteknek, rendezvényeknek.

– Az üzlet üzemeltetését a Pécsi Egyházmegye már meglévő turisztikai egységeivel összefüggésben, azok racionalizálásával együtt gondolták át, melyhez kapcsolódóan folyamatban van a város más turisztikai egységeivel is az együttműködések kialakítása – közölte az egyházmegye sajtóosztálya válaszlevelében.

A fesztivál programjai keretében kerül sor a megszépült Rózsakert ünnepélyes megnyitására (10.30-kor), majd a nap zárásaként 17 órakor csatlakozni lehet államalapító Szent István királyunk, Magyarország fővédőszentjének ünnepe alkalmából a pécsi Dóm téren rendezendő városi ünnepség programjaihoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!