Nem jó hír

2022.08.19. 07:13

Az elhúzódó, tartós szárazság miatt alaposan lecsökkent legnagyobb folyónk, a Duna vízszintje

Csütörtökön reggel 63 centiméteres volt a vízállás Mohácsnál, ami mindössze pár centivel haladta meg a történelmi, 2018-ban mért kisvízi rekordot.

Máté Balázs (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: AS

A dunai hajózás eredeti formájában ellehetetlenült, a hajók csak félig megrakodva járnak, az Al-Dunán pedig már egyáltalán nem közlekednek. Jó hír ellenben, hogy a hétvégén a folyó vízgyűjtő területein is eső várható, így kissé emelkedhet a vízszint. 

A fürdőzők örülnek a kis víznek, a baranyai Duna-szakaszon is előbukkantak a homokos partrészek, zátonyok, az egyre melegedő, csütörtökön már csaknem 26 fokos vízben bizony sokan keresnek enyhülést. 

A hajósok ellenben aggódva figyelik a vízmércét. 

Az ő szempontjukból kritikusnak a másfél méter alatti vízszint számít, s ezen már régen túl vagyunk, a kis víz a személy- és teherhajók forgalmát is zavarja. 
A teherhajók ilyenkor félig rakodva járnak csak, ha járnak, az igazán nagy kirándulóhajók pedig el sem indulnak. 
Az Al-Dunán, a folyam bolgár és román szakaszán több száz teherhajó kénytelen vesztegelni, mindez persze komoly veszteségeket okoz az ágazatnak. 

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. 
A Duna felső folyásának vízgyűjtőin már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, 2022 első hét hónapja pedig csak tovább növelte ezt a hiányt. Az ország 12 vízügyi igazgatóságából tíz területén van érvényben vízhiány elleni készültség. 
Az aszály Baranyában is érezteti a hatását, eltűnt például a víz a megyét átszelő Karasicából, s több kisebb tó is kiszáradt. 

A külföldi vízgyűjtő területekről táplálkozó folyóink vízszintje is igen alacsony, így a Dunáé is. 

Mohácsnál csütörtökön reggel 63 centis volt a folyó vízállása, ami mindössze nyolc centiméterrel haladta meg a 2018-as történelmi negatív rekordot. 
A rév mohácsi oldalán megfigyelhető, milyen jó szolgálatot tesz a néhány évvel ezelőtt meghosszabbított rámpa, aminek köszönhetően a komp forgalma zavartalan, nem kellett korlátozásokat elrendelni. 
Más kérdés, hogyha tovább csökkenne a vízszint, a hosszabb rámpa is rövidnek bizonyulna, erre azonban valószínűleg nem kerül sor. 

A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10–63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. 
Ez a vízszint emelkedésével jár, az előrejelzés szerint a következő egy hét során csaknem egy méterrel nő majd a vízállás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!