Körmenetet is tartottak

2022.08.05. 15:31

Az összefogást jelképezi a havihegyi templom (Galéria)

Havas Boldogasszony ünnepén összegyűlnek a hívők a pécsi Ágoston téren, hogy elődeikhez hasonlóan felmenjenek a Havihegyre, így emlékezzenek a pécsi polgárok összefogásának erejére. A Havihegyi-búcsú rendezvényeit a hétvégén tartják.

Zs. J.

Fokozatosan gyűltek a hívek a pécsi Ágoston téri templom előtt péntek reggel hét óra előtt. 

– Nemzetiségek közössége mutatkozik meg ebben a körmenetben is, de ez elmondható az egész Havihegyi-búcsúról – említette meg a körmenet indulása előtt Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a Havas Boldogasszony Templomigazgatóság templomigazgatója. – A körmeneten magyarul és horvátul imádkozunk, de volt idő, mikor német fohászok is voltak. Sajnos, az utóbbi időben a német nemzetiségű testvérek erről a körmenetről elmaradoztak, ezért ma már csak kétnyelvű a program – tette hozzá.

A havihegyi templom története az 1690-es évekre nyúlik vissza, mikor a török kiűzése után a pestisjárvány több hullámban végigsöpört a városon. A pécsiek akkor tettek egy fogadalmat, hogy amint a halálos kór elmúlik, templomot építenek a Havihegyen. A magyarok, németek, horvátok és más nemzetiségűek, akik itt éltek a 17. században a városban, megmutatták, hogy összefogásukkal az elhatározás valósággá válhat. 

– Innen lentről, ahonnan annak idején felvitték az építőanyagot a polgárok, indulunk mi is, és a hagyomány szerint egy kis kavicsot, követ viszünk a kezünkben, zsebünkben. Ezzel jelképezzük, hogy elődeink a vállukon, kezükben vitték fel az építőanyagot, technikai és állati erő nélkül, amelyből megépülhetett a templom a Havihegyen. Ez az ünnep megtanít minket az összefogásra – magyarázta Máger Róbert.

A menet fél nyolc után elindult, az ötvenfős menetben két kisgyerek is lépdelt. A nagymamájuk kezét fogták, így gyalogoltak fel a hegyre. Közelebb léptünk, és megszólítottuk őket. Kiderült, hogy most a nagymamánál vannak a nyáron, aki úgy döntött, hogy unokáit is felviszi a hegyre.

– Templomba járó emberek vagyunk, a búcsúra mindig eljövök, és most először gyalogosan megyünk fel a templomhoz a két unokámmal, Lucával és Áronnal – mondta Máli Jánosné, és közben megsimogatja a gyerek fejét.

Szombat délután eucharisztikus katekézist, majd csendes szentségimádást tartanak a havihegyi templomban, vasárnap megtartják a horvát búcsút. Jó pár évvel ezelőtt a horvát önkormányzat, a horvát szervezetek augusztus ötödikéhez legközelebb eső vasárnapot horvát búcsúnak nyilvánították, így most vasárnap délelőtt kilenc órakor horvát szentmisét, majd utána kulturális programot tartanak a templomnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!