Hagyomány

2022.08.13. 19:41

Beterítette a baranyai falut a paradicsom

Negyedik alkalommal rendezték meg Husztóton a paradicsomfesztivált, ahol mindenki kedvére válogathatott a piros, sárga, zöld, fekete termések között

B. M.

Nem is lehetne talán jobb helyszínt találni egy paradicsom fesztiválnak mint az aprócska Husztótot, a baranyai településen van olyan ház is, amelynek számtáblája is pirosló paradicsomokat ábrázol, látható jelei vannak a háztáji gazdálkodásnak. De nyilván nem emiatt tartották meg immár negyedik alkalommal a fesztivált, hanem mert a helyiek, a környéken élők mind magukénak érzik a programokat, amiket töretlenül szerveztek meg az elmúlt évek nehézségei ellenére.

Szombaton a kissé borús, eleinte esős idő nem is szegte kedvét a látogatóknak, meglehetősen sokan jártak kint az eseményen, még délután is sorakoztak az autók a falu bekötő útján. Az eső inkább az árusokat, vásározókat ijesztette el – derült ki Csendes Ildikó, a program főszervezőjének szavaiból.

 

Remek volt a hangulat, finomabbnál finomabb, színesebbnél színesebb paradicsomokat kóstolhattunk és egyedi magokból válogathattunk. Volt főzőverseny, kemencében sült pizza, sajtkülönlegességek, termékkóstolók, gyermekeknek pedig külön programokkal szolgáltak, még pónikra is felülhettek.

A délután folyamán a résztvevők kertet látogathattak, akik között szép számmal voltak németek, hollandok, környékbeli gazdák, vagy éppen komlói, pécsi látogatók.

 

A nap folyamán természetgyógyász és agrármérnök előadását is meghallgathatták a résztvevők, valamint a permakultúra fontosságáról is szerezhettek ismereteket, amivel a természetben meglévő folyamatokra támaszkodva, azokat példaként is használva teremthetjük meg az alapvető szükségletekhez fontos javakat, élelmet, energiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!