Készül a must

2022.08.03. 11:30

Csütörtökön kezdődik a szüret az egyetemi szőlőbirtokon

Magyarország első szürete indul augusztus 4-én csütörtökön a Pécsi Egyetemi Borbirtokon, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi dűlőjében.

bama.hu (forrás: PTE)

Fotó: Laufer László

A  szőlő és bor legnagyobb ünnepén várják az érdeklődőket csütörtökön 9.00 órakor a Szentmiklós-hegyi dűlőben. 

A szüret mindig egy új kezdet, és mivel nincs két ugyanolyan évjárat, a tapasztalt borászok számára is mindig új kihívás. Persze a legszebb, de a legtöbb munkával és izgalommal járó időszak is a borbirtok életében. Kóstolhatóvá, kézzelfoghatóvá válik az egész év munkájának gyümölcse. Az időpont eltalálása érzékeny és megkérdőjelezhetetlen fontosságú mozzanat. A természet idén úgy rendezte, hogy a Sylver, Kozmopoliten Jázmin, és Zenit fajtákkal kezdenek a metszőollók, így már csütörtökön friss, zamatos musttal tudják megkínálni a vendégeket. 

Az égiek közbenjárását is kérik a szervezők, a nemrég avatott emlékkereszt teraszán dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke áldja meg a termést, s a lelkes egyetemi borász- és szőlész csapatot, hogy e szüret eredménye is méltó legyen az egyetem hírnevéhez és minden csepp 2022-es bor Pécs legszebb szőlőbirtokának kiemelkedő értékét hordozza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!