Becsukják a kiskaput

2022.08.10. 20:01

Elkezdődött a határkerítés építése a Mohácsi-szigeten

A magyar, a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén a Hóduna határszakaszon kerítést építenek.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Képünk illusztráció

Fotó: Teknős Miklós

A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP).  

Becsukja a kormány az egyik még nyitva álló kiskaput a migránsok előtt, kerítés épül a Mohácsi-szigeten, a horvát-magyar-szerb hármashatárnál. A szóban forgó területen naponta fognak el határsértőket, Hóduna, Újmohács, Homorúd, Dunafalva térségében, illetve az onnan tovább jutókat az ország belső területein. Ennek várhatóan hamarosan vége, ugyanis elkezdték a kerítés megépítését ezen a szakaszon is.

A magyar-szerb határszakaszon a meglévő 165 kilométeres kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítik meg. Ezeket pengés kerítéselemmel fedik, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szerelik fel. A műszaki megoldások azt hivatottak megakadályozni, hogy az illegális migránsok létrával átmásszanak a kerítésen.

A megerősítés része a határzár első sorának betonacél síkhálóval történő megerősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (GYODA) cseréje és magasítása is, ezek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg - írták. A mintegy 10 kilométeres hódunai szakasz területén pedig egy teljesen új határzárat telepít a BvOP, hasonló műszaki tartalommal.

A kormány júliusban döntött arról, hogy a magyar-szerb határon az ideiglenes biztonsági határzárnál a kerítés tetején egyméteres hattyúnyakat helyezzenek fel, a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, a Hóduna határszakaszon pedig ideiglenes biztonsági határzár épüljön ki. 

Az építkezések teljes költsége mintegy húszmilliárd forint

2015-ös bevándorlási hullám során szeptember 15-ig a magyar-szerb zöldhatár lezárásáig, illetve a jogi és fizikai határzár létrehozásáig a Baranya megyéhez tartozó, Dunától keletre fekvő települések, Sárhát, Újmohács, Homorúd és Hóduna kevéssé voltak érintve a migrációs folyamatokban.

Ezt követően hazánk déli határánál az embercsempészek - kikerülve a lezárt szakaszt - Horvátországon át csempészték a migránsokat Magyarországra 2015. október 18-ig, a magyar-horvát zöldhatár lezárásáig. Ebben az egy hónapban Baranya megyébe Horvátország felől Illocska, Magyarbóly és Beremend térségébe mintegy 36 000 migráns érkezett, ám 2015. október 18-a után az év végéig már egyetlenegy sem.

A migránsok és az embercsempészek azonban új útvonalakat kerestek, így jött a képbe a magyar-szerb-horvát hármas határ térsége, ahol azóta is gyakorlatilag naponta fognak el határsértőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában