Évekkel ezelőtt árvíz fenyegetett

2022.08.01. 12:25

Eltűnt a patak vize, teljesen kiszáradt a Karasica medre

Az elmúlt években még arról számolt be lapunk, hogy a Karasica magas vízállása veszélyezteti a környező településeket, azonban mára gyökeresen megváltozott a helyzet: eltűnt a víz a mederből

M. R.

Egy évtizede még arról számolhattunk be lapunkban, hogy elkészültek a szakemberek a Karasica és a vasas-belvárdi vízfolyás medrének rendezésével, így Szederkény, Máriakéménd, Kátoly, Belvárdgyula, Hásságy és Olasz lakóinak kevésbé kell tartaniuk az árvíztől, az elöntésektől. Nos, ettől mostanság sem kell félniük a helyieknek, ugyanis a trianoni békediktátumban hajózható folyóként szerepeltetett patak teljesen kiszáradt.

A legtöbbször észrevétlenül csörgedezett a festői patak, de arra is volt példa, hogy nyolcvan méter szélesre duzzadva kilépett a medréből. A víz több épületet elárasztott, többek között iskolát is. Az osztálytermek egy részében, és a tornacsarnokban is felbugyogott az aljzat alól. A kisbolt megközelíthetetlenné vált, be is kellett zárni. Mindezek mellett lakóházak is vízben álltak, és a focipálya is. Homokzsákokkal próbálták megvédeni az épületeket a lakók.B Akkor a hatalmas mennyiségű csapadék, valamint az átázott, a vizet elnyelni képtelen föld miatt öntött ki a patak.

Most azonban megtapasztalhatjuk a másik végletet is. Sorra jönnek a hírek, hogy a Magyarországot sújtó aszály miatt több patak, illetve folyó is kiszáradt. A legtöbb helyen vödörrel hordják a vizet a patak környezetén élő állatoknak, hogy azok ne pusztuljanak szomjan. Erre a sorsra jutott ezúttal a Karasica-patak is. Pár hete még csordogált, mostanra azonban már teljesen kiszáradt a közel nyolcvannégy kilométer hosszú patak. A látvány megdöbbentő, és félő, hogy nem ez volt az utolsó vízfolyás, amely teljesen eltűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!