Nagy probléma

2022.08.12. 07:00

Embermagasságban nő a parlagfű Pécs forgalmas helyein

Újabb és újabb felvételeket kapunk olvasóinktól arról, hogy Pécsen merre nő a parlagfű. A temető környékén, a forgalmas üzletközpont mellett embermagasságig ér az allergiát okozó gaz. Augusztustól már erőteljesen virágzik a növény, tettünk egy kört a városban.

Bóka Máté

Még az előző szocialista városvezetés idején adták el a városi ingatlancsomag részeként azt a területet, ahol ma a temetővel szemben gyorsétterem és üzletházak találhatóak. A terület egy „spanyol” cég kezébe került, majd azt néhány év múlva szépen továbbadták másoknak, vélhetően üzleti haszonnal. 

 

Az új gyorsétterem mögötti részen jelenleg is embermagasságban nő a gaz, amelyben megtalálható a rendkívül agresszívan allergizáló parlagfű is. A terület jelenleg egy fővárosban bejegyzett temetkezési vállalat birtokában van, amelynek hátterében szintén spanyol tulajdonosok vannak. 

 

A korábbi internetes felvételeken egyébként jól látszik, hogy a terület valóban parlagon hevert – a parlagfű éppen arról kapta a nevét, hogy ilyen területeket kedvel –, hiszen itt több régi laktanyaépület és különböző ingatlanok voltak, amiket aztán elbontottak. 

Kerestük a céget is, de a hivatalosan megadott e-mail-címeikről visszapattantak a levelek, de a kézbesítési címként megadott magyar ügyvédi iroda reagált. Ígéretet kaptunk, hogy pénteken gondoskodnak az érintett területről. Annak nyomát viszont láttuk, hogy korábban még nagyobb lehetett itt a dzsungel, hiszen nekiláttak kaszálni, de a terület egy részét nem sikerült rendbe tenni. 

De nemcsak ez az egyetlen hely Pécsen, ahonnan olvasóink is jelezték a gondokat. Az egyik kertvárosi buszmegálló mellett, a padok közvetlen közelében is szépen virágzott és pollenjeit szórta szét még a parlagfű egy kisebb kolóniája még napokkal ezelőtt is. Olvasóink szerint vélhetően önkormányzati fennhatóság alatt lévő területről van szó, de ha nem is így van, akkor is gondoskodhatott volna szerintük a város valamelyik cége – a Biokom, vagy éppen a Tüke Busz Zrt. – az utasok érdekében arról, hogy lekaszálja ezt a részt a még időben. Lapunk le is kérte a földhivatali adatokat a hivatalos közműtérképen található helyrajzi szám alapján, és abból az derült ki, hogy a Táncsics Mihály út részeként ez önkormányzati tulajdon. 

 

Csakhogy az önkormányzati jogszabály megvédi az önkormányzatot és az önkormányzati céget is, egyben a felelősséget és a munkát áttolja a magánszemélyekre is, hiszen a szabályozás úgy fogalmaz, hogy az ingatlantulajdonosok – ez esetben családi házak birtokosai – kötelesek gondoskodni „az ingatlan és a közút közötti zöldterület szükség szerinti lenyírásáról”. Ebből pedig az következik, hogy a buszmegálló zöldterületeinek környékét is a városlakónak kellene rendben tartania. 

Az adott részt időközben lekaszálták, s ahogy a városi körsétánkon láttuk, egy-egy kirívó eseten kívül – például éppen a volt MSZP-s pártszékháznál – a pécsiek fegyelmezettek, az önkormányzat is igyekezhet kaszálni, ebben „segítségére” van az aszályos időjárás is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában