Nemzetközi akkreditáció

2022.08.02. 11:51

Felértékelődött a pécsi orvoskar diplomája a tengerentúlon is

Megszerezte az Orvosképzési Világszövetség szempontrendszere szerinti akkreditációt a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, ezzel tovább erősödött a PTE ÁOK diplomájának nemzetközi értéke.

bama.hu (forrás: PTE)

Ahogy az a WFME honlapján olvasható, az Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG) döntése szerint 2024-től csak olyan külföldi intézményben szerzett diplomát lehet honosítani az Amerikai Egyesült Államokban, mely eleget tett a szervezet által elfogadott akkreditációs folyamat kritériumainak - olvasható az egyetem közleményében.

Annak érdekében, hogy magyar orvosképzők is megfeleljenek ennek, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a hazai orvosképzés nemzetközi versenyképességének és elismertségének erősítése érdekében vállalta, hogy megszerzi a World Federation For Medical Education licencét. Ennek birtokában a MAB végzi a hazai orvosképző intézmények WFME sztenderdjeinek megfelelő értékelését, és jogosulttá válik WFME-akkreditációt adni.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Látogató Bizottsága (MAB LB) 2021. szeptemberében felkereste a PTE Általános Orvostudományi Karát, és lefolytatta az akkreditáció megszerzéséhez szükséges pilot eljárást.

A jelentés meghatározott szempontrendszer alapján vizsgálta a pécsi orvoskart, kitérve többek között a képzési programokra, a hallgatói támogatás rendszerére, az oktatói teljesítményre, az oktatók képzésére, fejlesztésére, de vizsgálták az oktatási infrastruktúrát, a klinikai képzés feltételeit is, valamint a minőségbiztosítás is górcső alá került.

Kiemelték a pécsi orvosképző összetett stratégiai tervét, a Tanulási kultúra koncepció, a Well Being koncepció, az Épített környezet koncepció, valamint a Tudomány és innováció koncepció pillérein nyugvó PotePillarst is. Az elsőként elkészült Tanulási kultúra koncepció kapcsán megállapították, hogy az nem csupán oktatási módszerekre fókuszál: komplex módon kapcsol össze területeket, hangsúlyt fektet a szervezeti kultúra fejlesztésére, az elköteleződés elősegítésére, motivációs rendszerek építésére, oktatási és pedagógiai módszerek fejlesztésre.

A MAB LB a kari önértékelés, valamint a helyszíni látogatás alapján úgy határozott, hogy a PTE Általános Orvostudományi Karának általános orvosképzése a WFME 2020 sztenderdek alapján 8 éves akkreditációban részesíthető, melynek félidejében személyes látogatással egybekötött monitoreljárást tartanak. 

A Magyar Akkreditációs Bizottság július eleji tájékoztatása szerint a támogató döntés a MAB WFME akkreditációjának megszerzésének napján, 2022. március 8-án lépett hatályba. Ennek értelmében a PTE ÁOK általános orvosképzésének WFME akkreditációjának hatálya idén tavasztól egészen 2030. március 3-ig áll fenn. Azaz aki a pécsi orvoskart választja alma materének, az általános orvos diploma sikeres megszerzését követően a jövőben is építhet karriert az itt megszerzett ismeretanyaggal és oklevéllel a tengerentúlon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában