Idegenvezetés

2022.08.13. 10:00

Feltárulnak a mésztufa barlang titkai a Tettyén

Idegenvezető kalauzolásával ismerhetik meg az érdeklődők a Pintér-kert Arborétumot és a Tettye városrészt, valamint a Tettyei Mésztufa-barlangot.

bama.hu (forrás. DDNP)

Közel száz éve, 1926-ban alapította Pintér János a Tettyén álló villája körül azt az arborétumot, ami napjainkra Pécs egyik fontos nevezetességévé vált. A Pintér-kertben főként örökzöld fajok élnek, de megtalálható itt számos, a Mecsekben honos lágy- és fásszárú növény. A természeti értékek mellett műalkotások is gazdagítják a kertet: a Villányi Alkotótelepen készült szobrok közül több itt kapott elhelyezést. A program első harmadában a résztvevők érdekességeket hallhatnak az arborétum múltjáról és különleges kincseiről.

 

Ezt követően egy rövid séta keretében a Tettye kultúrtörténeti értékeivel lehet megismerkedni. Szóba kerül a romok története, hogyan lett a reneszánsz püspöki nyaralóból derviskolostor, majd puskaportároló építmény, és szó lesz arról is, hogy a modern kortenacél építészeti elemek miként segítik az egykori épület értelmezését. Érdekességek hangzanak el a népünnepélyekről, tűzijátékokról és az első pécsi labdarúgó mérkőzésekről, közben megtekintjük a park modern szobrait is.

A Tettye legismertebb látványossága a Tettyei Mésztufa-barlang. A program harmadik részében egy képzeletbeli időutazást tesznek a program résztvevői a barlangban. Megismerhetik azt, hogy milyen fontos szerepe volt és van a víznek, amely létrehozta a barlangot, ellátta a várost ivóvízzel, meghajtotta a Tettye-völgybe települt malmok kerekeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!