A MÁV-nál érdeklődtünk

2022.08.01. 20:01

Fizet-e a vasúttársaság, ha nem működik a klíma?

Szauna élménynek nem volt rossz a pécsi InterCity, de ő nem erre a szolgáltatásra fizetett, mondta lapunknak egy utas, aki Budapestről Pécsre utazott vonattal.

Zsigmond József

Fotó: Vajda János

Több panasz érkezett szerkesztőségünkbe azzal kapcsolatban, hogy a Pécs-Budapest között közlekedő InterCityken nem, vagy csak nagyon gyengén működtek a klímaberendezések. Olyan is előfordult, hogy az indulás után, körülbelül öt perc múlva feladta a szolgálatot a hűsítő levegőt fújó gép. Mivel az InterCity vonatokon az ablakokat csak a kalauz tudja kinyitni, illetve ha kinyitja, akkor sem jön be frissítő levegő, mivel csak minimálisan tárható ki, így nem maradt más hátra, hogy az utasokat egy másik vagonba irányították át. 

A hétvégén egy hidegfront vonult át hazánk felett, így ennek hatására egy rövid időre mérséklődött a nagy hőség, de az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten fokozatosan melegszik az idő, és szép lassan visszatér a kánikula. Így úgy döntöttünk, megkeressük a Magyar Államvasutak Zrt. sajtóosztályát, hogy információkat szerezzünk be a klímaberendezések működéséről a vasúttársaságtól.

– Az elmúlt időszakban az országban átlagosnál magasabb hőmérséklet, rendkívüli hőség volt jellemző, ami a klíma- és légjavítóberendezések hatékonyságára is hatással van – közölte megkeresésünkre a Magyar Államvasutak Zrt. sajtóosztálya, akik hozzátették válaszukban, hogy a vasúttársaság kocsijainak ülőhelyre vetítve összesen negyvenkét százaléka, a budapesti elővárosi járatoknak hatvanhét százaléka rendelkezik légkondicionáló vagy légjavító berendezéssel. Azt kiemelték, hogy folyamatos a karbantartás, a vonatok kizárólag megfelelően működő klímaberendezéssel indulhatnak el. 

Megtudtuk, hogy ha a klíma út közben hibásodik meg, a járművet ki kell venni a forgalomból. Ha a klíma nem működik, és az utasnak át kell ülnie, akkor a jegyvizsgálótól kért igazolással keresheti meg az ügyfélszolgálatot. Ha a vasúttársaság nem tud ülőhelyet biztosítani, akkor a helyjegy és pótjegy teljes összegét, ha tudnak másik ülőhelyet ajánlani, akkor a pótjegy árát fizetik vissza az utasoknak.

Egy másik kérdéssel is Magyar Államvasutak sajtóosztályához fordultunk, mert egyik olvasónk felhívta rá a figyelmünket, hogy hosszú idő után, szeptemberben újra lesz retró hétvége a baranyai vasútvonalon. A vasúttársaság ritkán szokott nosztalgiautazást hirdetni a baranyai vonalakra az egyik ilyen a Pécs Európa Kulturális Fővárosának évében volt. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy melyik szeptemberi hétvégén, illetve merre közlekedik majd a nosztalgiavonat, milyen szerelvényekkel. A vasúttársaság sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy a szeptemberi retró hétvégéről az esemény megelőző időszakban tudnak részletes tájékoztatást nyújtani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!