Megkóstolták a mustot

2022.08.04. 14:01

Hihetetlen, de már megkezdődött a szüret a Szentmiklós-hegyen (galéria)

A tavalyi időponthoz képest egy héttel korábban megkezdődött az idei szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi dűlőjében. Csütörtökön a Zenit, a Jázmin és a Kozmopoliten fajtákat kezdték szedni.

Zs. K.

A szüret a legszebb, de a legtöbb munkával és izgalommal járó időszak is a borbirtok életében, ezért igazi ünnep is a gazdálkodók számára. Az idén meglehetősen korán tudták az első fürtöket leszedni a Szentmiklós-hegyen, ahol Madaras Zoltán, a kutatóintézet elnöke, Decsi István kancellár, Ipacs-Szabó István főborász és Vendégh Balázs telepvezető jelenlétében dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke az égiek közbenjárását is kérte a jó termésre, s a lelkes egyetemi borász- és szőlész csapatra.

– A Jázmin nálunk helyben nemesített, rezisztens szőlőfajta, tehát nem csak azért szeretjük, mert kiváló bor készül belőle, hanem mert nagy előnye a többi fajtával szemben, hogy évi 8-10 permetezés helyett 2-3 megvédi a növényt. Ez fontos a környezetterhelés, a növényvédelmi költségek, valamint a munkaerőhiány szempontjából is – mondta Madaras Zoltán. Az idei száraz évvel kapcsolatban hozzátette, nincsenek a gazdák idén sem könnyű helyzetben, viszont a kihívások ellenére is nagyon jó minőségű szőlőt termeltek, jó minőségű bor készül belőle.

Az egyetemi borbirtokon 35 hektáron termelnek szőlőt, melyből 3,5 hektárnyi területen találhatóak a génbanki tételek, összesen 1800 különböző szőlőfajta, ezen kívül nemesítés alatt van 50 különböző fajtaszőlő.


A szüret időpontjának eltalálása érzékeny és megkérdőjelezhetetlen fontosságú mozzanat, ezért a dolgozók folyamatosan figyelik, hogy mely tételek szürete kezdődhet meg. Az első fürtökből préselt mustot csütörtökön a jelenlévők megkóstolhatták.

Nem csak a borszőlőre, hanem a csemegeszőlőre is fókuszálnak az egyetemi borbirtokon, ezt igazolja, hogy augusztus utolsó szombatján itt rendezik meg Magyarország első csemegeszőlő szakkiállítását és versenyét, amikor is az országban fellelhető összes csemegeszőlő-fajtát meg lehet tekinteni, és kóstolni a Szentmiklós-hegyen.  

Az október végén, november elején palackba kerülő borokat pedig a pécsi vásárcsarnokban, a Pázmány Péter utcai mintaboltban, webshopokban, és borkereskedésekben lehet megvásárolni, ezen kívül Pécs legjobb éttermeiben is megtalálhatók már a rezisztens fajtákból készülő borok, amely már önmagában is komoly visszajelzés a bor minőségére.

Mindezeken kívül a tudatos borfogyasztás előmozdítását segíti, hogy az egyetemi hallgatók előadásokon a magyar borokról, a technológiákról, és borkóstolásról tanulhatnak. Nagyon fontos számukra, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek abba, hogy milyen sokrétű a magyar szőlész-borász társadalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában