Emelkedik a közös költség

2022.08.30. 20:00

Húzós tétel lesz a felvonó üzemeltetése a társasházakban

Feszülten várják a módosított közüzemi számlát a társasházak közös képviselői, hiszen egyelőre csak találgatások vannak azt illetően, hogy vajon mennyivel drágul a közösségi áramfogyasztás. A társasházak üzemeltetésében az egyik leghúzósabb tétel eddig is a felvonó üzemeltetése volt, így a liftek használata emelheti leginkább a közös költségek összegét.

Radnai Balázs

Fotó: Nagy Gábor

Egy átlagos pécsi tízemeletes panelházban a tavalyi évben átlagosan 300 ezer forint körüli összeg volt a lépcsőházban lévő közösségi területek világításából és a lifthasználatból eredő éves közösségi áramfogyasztás. Óvatos becslések szerint ez az összeg akár 150-200 ezer forinttal is nőhet.

- Egyelőre csak becsülgetjük az áremelkedés mértékét, de az biztos, hogy a liftek üzemeltetése húzós tételt képez majd a kiadásokban 

– vélekedik Vajda László, aki több tucat épület közös képviseletét látja el Pécsett. - A tízemeletes házakban nyilván nem opció, hogy valaki a lépcsőn hordja fel a nagybevásárlás után az élelmiszert, az alacsonyabb házakban azonban érdemes a lakóknak elgondolkozniuk, hogy mennyit használják majd a felvonót, hiszen nem mindegy, hogy száz vagy mondjuk csak kilenc lakásra oszlik el a lift üzemeltetésének költsége.

Az, hogy a közös költségeken mennyire látszik majd meg az energiaárak emelkedése egyelőre még nem ismert, a legtöbb társasházban majd csak az év végi zárszámadás után derül majd ez ki. Társasháza válogatja, de rengeteg épületnél az a valós veszély is fennáll, hogy a lakóközösség kikerülhet a kedvezményes fizetési körből. Ez főleg azokra az épületekre lehet igaz, ahol sokan dolgoznak otthonról vagy idősek élnek, netán a közös villamoshálózatra szerelt almérőkkel elektromos autókat is töltenek a lakók.

- Szerencsés helyzetben vannak azok a lakók, akik előrelátóak voltak és megszavazták a tetőre napelemrendszer és hőszivattyú telepítését, remélhetően az eddig hezitálók is belátják, hogy ez a járható út, amennyiben szeretnének alacsonyabb összegű közös költséget fizetni a hónap végén

 – mondta Vajda László.

Enyhült a társasházi törvény

Rengeteg társasház életét nehezíti meg jelentősen, hogy néhány makacs lakó nem hajlandó megszavazni az energiahatékonyság növelésére vonatkozó javaslatokat a közgyűlésen. Ezekben az épületekben oldhatja fel az évek óta húzódó patthelyzetet egy múlt héten hozott kormányrendelet, amely enyhít a társasházi törvény kötöttségein. Ennek köszönhetően immár elég a lakók 75 százalékának a szavazata ahhoz, hogy elkezdődhessen egy napelemes vagy napkollektoros rendszer telepítése. A kormányrendelet csak Baranya megyében több száz társasház előtt nyitja meg a lehetőséget arra, hogy megújuló, zöld energiával, jóval gazdaságosabban biztosítsák a jövőben az éves energiaszükségletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!