Elmaradnak az akciók

2022.08.02. 20:01

Közeledik az iskolakezdés, jelentős a drágulás a papírboltokban is

Augusztus elsejétől a legtöbb papírboltban felkészülnek a nagy iskolakezdési rohamra. Már volt, aki júliusban bevásárolt, és lehet, hogy ő tette jobban, jelentős a drágulás a füzeteknél is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Ádám János

Pár héten belül megrohamozzák a szülők a papírboltokat, listával a kezükben pakolják majd be a szükséges füzeteket, rajzlapokat, festékeket a bevásárlókosárba. Ami biztos, hogy idei árakat semmi nem múlja felül, és még a következő hetekben is várható drágulás – az egyik boltban éppen áraztak, sajnos nem akcióztak, hanem emelkedni fognak az árak. 

Míg évekkel ezelőtt, de talán tavaly is lehetett venni 35-40 forintért füzetet, ma már 100 forint a legolcsóbb, amit az általunk megnézett üzletekben találtunk, és több papírboltban nem is árulják már az egyszerű, borítóminta nélkülit, csak a mintásat, amelynek ára 250-300 forinttól kezdődik.

A rajzlap árában is nagy különbségek vannak, volt, ahol 10 darabot kaptunk 390 Ft-ért, máshol a 20 darabos csomag került 275 forintba. 

– Az interneten még találni ennél olcsóbban is, füzetből, és a többi szükséges iskolaszerből is, ott viszont a szintén emelkedő szállítási költségekre ugyanúgy kifizetjük a különbözetet. Nem éri meg rendelni, csak ha mindent egy helyről be tudunk szerezni, de ott a minőséggel szokott probléma lenni – mondta az egyik eladó. A táskák, tolltartók esetében kevésbé szembetűnő a drágulás, de sokan már keresik a használtat is.

Az eladó elmondta, míg néhány éve nagyon sokan az ilyen-olyan, kedvenc mesehősös, filmes mintájú termékeket keresték, és szívesen vették meg a gyermeküknek, idén szerinte inkább az árak határozzák majd meg a döntést, az ismert gazdasági okok miatt. Többgyermekes családoknál igen mélyen a zsebbe kell nyúlni az iskolakezdés felkészüléséhez. Egy elsősnek, ha mindenből újat kap, akár 40 ezer forintba is kerülhet a tanszerek, és egyéb felszerelések beszerzése.

Több helyről is kaphatnak támogatást a családok

Vannak olyan munkahelyek, ahol akár pénzbeli, akár utalvány formájában a munkáltató támogatja a munkavállaló gyermekének iskolakezdését. Mivel ez egy, a munkáltató által választható támogatási forma, ezért érdemes az aktuális juttatások körében az érintett munkavállalónak érdeklődnie. 

Az önkormányzatok a fentiekhez hasonlóan, szintén önállóan döntenek arról, hogy biztosítanak-e bármilyen támogatást az ott élők számára az iskolakezdéshez. Amennyiben igen, úgy annak feltételeit rendeletben állapítják meg. Több baranyai kistelepülés önkormányzata is ad a gyermekes szülőknek iskolakezdési támogatást, ezek összege ötezertől akár huszonötezer forintig terjedhet attól függően, hogy a gyermek általános, közép, vagy felsőoktatási intézményben tanul.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!