Ütközet a Harsány-hegyen

2022.08.03. 18:31

Látványos bemutatókkal emlékeznek meg a török elleni győztes csatáról

Augusztus 12-én és 13-án tartják a Harsány-hegyi Csata 335. évfordulójának megemlékezését. A kétnapos programot a nagyharsányi és a villányi önkormányzat, valamint a Harsány-hegyi csata Emlékbizottság közösen szervezi.

Zs. K.

Pénteken 17 órától hagyományőrző bemutatókkal, hadi játékokkal és egyéb gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket a villányi Diófás térre. A hagyományőrzők a pincesoron többször is látványosan végigvonulnak. Szombaton a Nagyharsányi Szoborparkban ökumenikus istentiszteletet tartanak 17:30-tól, amely után dr. Gőzsy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem docense, tanszékvezető megemlékező beszédet mond. 

A második mohácsi csataként is emlegetett harcot, a török ellen vívott győzedelmes ütközetet ezután hagyományőrzők elevenítik fel, a hadijáték bemutatóban közreműködik az Apró Paták LSE hagyományőrző szakosztálya, valamint a Szelindek zenekar Régi-világzene Forgatag. A programon részt vesz a rendezvény fővédnöke, Hargitai János országgyűlési képviselő, a környező települések polgármesterei, valamint a horvát főkonzul, a lengyel konzul, a német védelmi attasé, haditechnikai attasé, véderő attasé, korábbi katonai tisztségviselők, illetve a Vitézi Rend Magyar Csendőri Bajtárs Egyesület, Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Tolna megyei Szervezete.

A Harsány-hegyi Csata Emlékbizottság az idei, 335. évforduló alkalmából három eseménnyel emlékezik meg a török ellen 1687-ben aratott diadalmas győzelemről. Májusban Nagyharsányban, a Rácz-­házban nyílt kiállítással, a hagyományos iskolai vetélkedővel, valamint ezzel a jövőheti, szintén hagyományos megemlékezéssel, amelynek keretében átadják a vetélkedő idei nyertesének, a Villányi Általános Iskolának a vándorkupát is, amely a versenyben legjobban teljesítő csapaté egy évig. Ez egyébként a második vándorkupa, ugyanis aki egymás után három évben is megnyeri a versenyt, az megtarthatja a kupát. Az első vándorkupa ennek megfelelően korábban már a Villányi Általános Iskoláé lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!