Sorsfordító küzdelem

2022.08.14. 07:02

Látványos csatajelenettel idézték fel a Harsány-hegyi csata diadalát

Koszorúzással, ökumenikus istentisztelettel, hadijáték bemutatóval, valamint dr. Gőzsy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetőjének beszédével emlékeztek meg a térség lakosai a Harsány-hegyi csata diadaláról a Nagyharsányi Szoborparkban.

Zs. K.

A Harsány-hegyi Csata Emlékbizottság, valamint a nagyharsányi és a villányi önkormányzat minden évben megemlékezik a török elleni győztes, Harsány-hegyi csatáról. Az idei, 335. évforduló alkalmából három eseményt is szerveztek az 1687-ben aratott diadalmas győzelem tiszteletére. Májusban Nagyharsányban, a Rácz-­házban kiállítás nyílt a csatáról, majd ezután a hagyományos iskolai vetélkedő, és a szombaton tartott hagyományos rendezvénysorozat is ennek állított emléket.

 


A programon részt vettek a környező települések polgármesterei, valamint a horvát főkonzul, a lengyel konzul, a német védelmi attasé, haditechnikai attasé, véderő attasé, korábbi katonai tisztségviselők, illetve több hagyományőrző szervezet.

 


Dr. Gőzsy Zoltán beszédében kiemelte, a Harsány-hegyi csata sorsfordító volt, ezért nem szabad, hogy feledésbe merüljenek azok a hősies tettek, amelyekre itt került sor 335. évvel ezelőtt.

 


1687. augusztus 12-én a császári csapatokat a Szársomlyó hegy aljához szorították az események, és itt indultak meg Villányból Nagyharsányon át Siklósra. A törökök – mivel itt abban az időben komoly erdőségek voltak – arra számítottak, hogy a hegy lábánál meg tudják lepni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!