Választ kaptunk

2022.08.12. 16:31

Lehet, hogy rövidebb ideig lesz kivilágítva a pécsi székesegyház

A rezsiárak emelkedése az önkormányzatokat, és az egyházi fenntartású intézményeket is érinti. Kérdéssel fordultunk a pécsi városházához és a Pécsi Egyházmegyéhez is, milyen intézkedésekre készülnek. Megkeresésünkre csak az egyházmegyétől kaptunk választ.

Zsigmond József

Fotó: AS

Miként takarékoskodik Pécs városa, illetve a Pécsi Egyházmegye a rezsiárak növekedése miatt? Elmerült-e, hogy az önkormányzat lekapcsolja-e a tévétorony díszkivilágítását, vagy az egyházmegye a székesegyházét? – tettük fel a kérdéseket a pécsi városháza sajtóosztályának, illetve az Pécsi Egyházmegyének. Azt is megkérdeztük a városházától és az egyházmegyétől is, hogy az áram, gázáremelkedés miatt mennyivel drágul a közintézmények fenntartása, illetve pécsi városházától azt is megkérdeztük, hogy a közvilágításon spórol-e majd, vagyis kevesebb ideig lesznek-e kivilágítva az utcák. A két hete feltett kérdésünkre a városházától választ nem kaptunk, míg az egyházmegye elküldte írásos válaszát.

– A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő intézmények esetében, hasonlóan az ország állami, önkormányzati és egyéb fenntartású intézményeihez, nagy gondot jelent a rezsiköltség jelentős növekedése – írta az egyházmegye sajtóosztálya.

Válaszlevelükben arra is kitértek, hogy az Egyházmegyei Hivatal – a lehetőségekhez képest – olyan műszaki megoldásokat keres, melyek az energiafelhasználás szempontjából megtakarítást jelentenek. Átfogó koncepcióval még nem tudnak szolgálni, mivel mint közölték, az egyes intézmények teljesen eltérő módon fűtik az épületeiket. Van, ahol gáz-, van ahol távfűtés van, de van, ahol még hagyományos fafűtés található. Az épületek egy részénél az utóbbi években sikerült energetikai korszerűsítést megvalósítani, de  általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi helyzetben rendkívül nagymértékben nőnek meg az egyházi intézmények kiadásai.

A templomokkal kapcsolatban elmondták, hogy az egyházmegye területén lévő templomok, illetve ingatlanok működtetése az azokat fenntartó plébániák gazdálkodási feladata. A templomok többségében a fűtés – ahol egyáltalán ki van építve – időszakos jelleggel, mégpedig jellemzően elektromos padfűtéssel megoldott. 

– Jelen helyzetben át kell gondolni akár a kisebb megtakarítást eredményező templomi díszkivilágítás időtartamát is, ideértve a székesegyházét is – írta válaszlevelében az egyházmegye sajtóosztálya. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!