Oka az energia-vészhelyzet

2022.08.01. 11:00

Nagy a kereslet a tűzifára, de óvatosan a csalókkal!

Jelentősen megugrott a tűzifa iránti kereslet az energia-veszélyhelyzet bejelentése óta Baranyában is – a visszaélésekre, illetve körültekintő vásárlásra figyelmeztet a Nemzeti-élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih).

Wald Kata

Fotó: Unger Tamás

Jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet Baranyában is, az energia-veszélyhelyzet bejelentése óta. A hatóság tapasztalatai szerint egyre több vásárló internetes fórumokról gyűjt ajánlatokat. Fontos tudni, hogy a közösségi média felületein rendkívül nagy arányban jelennek meg jogsértőnek bizonyuló tűzifahirdetések a hatóság korábbi ellenőrzéseinek tapasztalatai szerint – tavaly összesen 12 ezer darab faterméket, elsősorban tűzifát kínáló ajánlatot vettek górcső alá, ezek 84 százaléka bizonyult jogszerűtlennek. 

A Nébih besorolása szerint a tűzifavásárlást tekintve Baranya a közepesen magas kockázatú megyékhez tartozik. 

– A hatósági ellenőrzések és megelőző intézkedések mellett fontos, hogy a vásárlók is megfelelően felkészültek legyenek a tűzifarendelés előtt, amelyhez minden szükséges információt megtalálnak a Nébih honlapján – hangsúlyozza a hivatal. 

– Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik – javasolják. 

Aki hirdetés alapján választ, mindenképp ellenőrizze az EUTR-azonosítót. Ha ilyen számot nem tálal, érdemes más eladót keresni. Ha van EUTR-szám, célszerű azt ellenőrizni a Nébih honlapján, így kiszűrhető, ha valaki hamis adatokkal hirdet. A jogszerűtlen hirdetésekben szereplő információkat a hatóság egy „feketelistán” is közzéteszi – a csalókhoz köthető telefonszámok szintén megtalálhatók kereshető formátumban a hivatal honlapján. 

Fontos, hogy tűzifát csak szállítójeggyel együtt vegyünk át, és ismeretlen hirdetőnek előre soha ne utaljunk pénzt! 

– Különösen óvatosnak kell lenni, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. Aki pedig úgy érzi, hogy megtévesztés áldozata lett, őrizze meg az eladótól kapott minden bizonylatot, jegyezze fel a vásárlással kapcsolatos összes információt és írja meg panaszát a Nébih-nek ([email protected]) – hangsúlyozzák. 

Aki száraz fával fűt, akár harminc százalékot is spórolhat

Ha valaki frissen kitermelt faanyagot vásárol, azt célszerű minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a fát néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk. Fontos, hogy a tüzelő csapadéktól védett helyre kerüljön, de oldalról tudjon szellőzni. Aki száraz fával fűt, akár 30 százalékot is spórolhat! 

A Nébih ajánlása szerint célszerű köbméterben mérve, térfogatra vásárolni a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége. Aki tömegre vásárol, fontos, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!