Fejlesztés

2022.08.13. 12:38

Októberre fejeződnek be az ipari park munkálatai

Hetvenöt százalékos készültségben áll a harkányi ipari park fejlesztése. A területre elsőként letelepült cég már fejlesztésbe is kezdett.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Idén februárban kezdődött a harkányi ipari park infrastruktúrájának kiépítése a fürdőváros északi határában, a volt gépállomás területén, és a munkálatok a területen várhatóan októberre elkészülnek. A beruházást a fürdőváros önkormányzata a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatásból valósítja meg. Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere elmondta, a Puskás Fémipari Kft. az ipari park első fecskéje, ők 2020. januárjában települtek a területre és folyamatosan fejlesztenek. 

Még nyolc cégnek van hely az ipari parkban 

– Még további 8 terület áll rendelkezésre, mint a már elfoglalt, melyre nyolc céget vár az önkormányzat – mondta a városvezető. Hozzátette, tárgyalásban vannak több vállalkozással is, akik még korábban érdeklődtek, amikor még nem volt kiépített infrastruktúra az ipari parkban. Bízik benne, hogy a hamarosan befejeződő munkálatok után több cég ide települ. 

A fejlesztés létjogosultságáról korábban úgy nyilatkozott: a város gazdasága így kevésbé függ majd az idegenforgalomtól, és hogy ennek mennyire nagy a jelentősége, arra a pandémia időszaka is rávilágított. A fejlesztés új lehetőségeket kínál a könnyűipari, agráripari vállalkozások számára, miközben megoldódik egy kihasználatlan terület hasznosítása is. 

A közműépítés már elkészült 

A területen kiépítették a szennyvízhálózatot, az ivóvízhálózatot, a gázvezeték-hálózatot, és teljesen új villamoshálózatot kapott a terület a fogyasztási igényeknek megfelelő kapacitással. A parcellákhoz vezető belső úthálózat is elkészült, az utolsó nagy része a fejlesztésnek pedig egy – önkormányzati feladatellátás céljára szolgáló – új szociális és irodaépület építése. 

Fejlesztésbe kezdett a betelepült cég 

A főként acélszerkezet gyártásával, beépítésével foglalkozó Puskás Fémipari Kft. 2020. januárjában helyezte át a telephelyét erre a területre, és a napokban tette le bővülő üzemcsarnokának alapkövét is. A vállalkozásnak folyamatosan újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelnie, ezért folyamatosan fejleszt saját erőből és Európai Uniós pályázatok által, a mostani fejlesztése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP) keretén belül fog megvalósulni. Ennek keretében a jelenlegi csarnokot bővítik a meglévő szociális helyiségek átépítésével, új szociális helyiségek építésével. 

Ezzel növelik a gyártócsarnok hasznos területét a gyártási folyamatok hatékonyabb lefolyása érdekében, emellett a dolgozói létszám növekedésével a szociális tereket is bővítik, hogy minél igényesebb munkakörülményeket tudjanak biztosítani munkavállalóik számára. A fejlesztés részeként új eszközöket is beszereznek, így az eddig bérmunkában végeztetett munkafolyamatokat kiváltva, saját eszközeikkel tudják végezni a munkát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!