Elmennek a fények?

2022.08.19. 15:00

Takarékos lehet a díszkivilágítás a pécsi bazilikán

A rezsiárak emelkedése az egyházi fenntartású intézményeket is érinti, ezért megkérdeztük a Pécsi Egyházmegyét, milyen intézkedésekre készülnek.

Zsigmond József

Miként takarékoskodik a Pécsi Egyházmegye a rezsiárak növekedése miatt? Felmerült-e, hogy az egyházmegye lekapcsolja a székesegyház díszkivilágítását – tettük fel a kérdéseket a Pécsi Egyházmegyének. Azt is megkérdeztük, hogy az áram és a gázáremelkedés miatt mennyivel drágul az intézmények fenntartása. 

– A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő intézmények esetében, hasonlóan az ország állami, önkormányzati és egyéb fenntartású intézményeihez, nagy gondot jelent a rezsiköltség jelentős növekedése – írta válaszában az egyházmegye sajtóosztálya. 

Levelükben arra is kitértek, hogy az Egyházmegyei Hivatal – a lehetőségekhez képest – olyan műszaki megoldásokat keres, melyek az energiafelhasználás szempontjából megtakarítást jelentenek. Átfogó koncepcióval még nem tudnak szolgálni, mivel az egyes intézmények teljesen eltérő módon fűtik az épületeiket. Van ahol gáz-, van ahol távfűtés van, de van, ahol még hagyományos fafűtés található. Az épületek egy részénél az utóbbi években sikerült energetikai korszerűsítést megvalósítani, de általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi helyzetben rendkívül nagymértékben nőnek meg az egyházi intézmények kiadásai. 

A templomokkal kapcsolatban elmondták, hogy az egyházmegye területén lévő templomok, illetve ingatlanok működtetése az azokat fenntartó plébániák gazdálkodási feladata. A templomok többségében a fűtés – ahol egyáltalán ki van építve – időszakos jelleggel, mégpedig jellemzően elektromos padfűtéssel megoldott. 
– Jelen helyzetben át kell gondolni akár a kisebb megtakarítást eredményező templomi díszkivilágítás időtartamát is, ideértve a székesegyházét is – írta válaszlevelében az egyházmegye sajtóosztálya. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!