Jól érzik itt magukat

2022.08.22. 20:03

Trópusi vírusokat terjeszthetnek a Baranyában is megjelenő invazív szúnyogok

Az éghajlatváltozás és a globális kereskedelem következtében Magyarországon is megjelentek azok az invazív távol-keleti szúnyogfajok, amelyek képesek olyan trópusi kórokozókat terjeszteni, mint a hazánkban csak hírből ismert krími-kongói vérzéses láz, vagy a dengue-, zika- netán a chikungunya-vírus.

Radnai Balázs

Fotó: Shutterstock

Az éghajlatváltozás jelei már hazánkban is szemmel láthatóan jelentkeztek, de ez immár a rovarvilágban is kimutatható. A Magyarországon őshonos közel ötven csípőszúnyogfaj mellé az elmúlt évtizedben három új szúnyogfajt detektáltak magyar kutatók: a koreai szúnyog, az ázsiai tigrisszúnyog és a japán bozótszúnyog egyaránt képes trópusi betegségeket terjeszteni.

Bár ezek a trópusi betegségek szerencsére a legtöbb esetben nem súlyos lefolyásúak és maguktól is meggyógyulnak, azért nem szabad félvállról venni őket, ugyanis a Covid-19-nél is megtapasztalhattuk, hogy járványos méretekben, tömeges kórházi kezelést és a szövődmények miatt halált is okozhatnak.

- Több lépcsőből áll az a folyamat, amíg egy invazív rovarfaj eljut odáig, hogy egy új területen képes legyen terjeszteni egy vírust

 – vélekedik Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetemen működő Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának kutatója. - Először megjelenik egy betegséget terjeszteni képes ízeltlábú, utána amennyiben kedvezőek számára az életfeltételek elszaporodik, majd ha kialakult egy stabil állomány az már önmagában hordozza annak a feltételét, hogy az adott faj idővel behurcolhatja azokat a betegségeket is, amiket az őshazájában már terjeszteni képes – magyarázza az országosan elismert pécsi víruskutató.

A szakemberek azért tartják szoros megfigyelés alatt a hazánkban is detektált három új szúnyogfajt, mert egyrészt könnyen szaporodnak az emberközeli élőhelyeken, másrészt olyan kórokozókat tudnak potenciálisan terjeszteni, amelyek egy része hazánkban még nem is ismert. Ahhoz, hogy a szúnyogok közvetítésével tényleges járványhelyzet alakuljon ki az szükséges, hogy a kórokozó megfelelő mennyiségben legyen jelen a szúnyogokban és az emberekben egyaránt.

A szőlőhegyet kedvelik az új rovarok

Az inváziós csípőszúnyogok elterjedését 2013 óta vizsgálják a Pécsi Tudományegyetemen. A kutatók megállapítása szerint elsősorban a város elhanyagoltabb kertes házas övezetében, a szőlőhegyeken szaporodtak el, ahol kifejezetten jól érzik magukat a koreai szúnyogok. A közhiedelemmel ellentétben nem kell nagyobb vízfelület a szaporodásukra, elég egy kertben felejtett vödör vagy bármilyen apró gyermekjáték, hogy a szúnyogok elszaporodjanak. Egy pécsi vizsgálatban például két deciliter állott vízben 2500 szúnyogtojást számoltak össze. Az inváziós fajok tojásai hosszú időt kibírnak még a legnagyobb hőségben és szárazságban is, hogy aztán az első esőzést követően nagy tömegekben rajzanak ki. Pécsett jelenleg kísérletek folynak a zika- és a dengue-vírus elleni vakcinákkal kapcsolatban, de egyelőre még nincs megfelelő védőoltás egyik vírussal szemben sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában