Kincs lehet a mélyben

2022.08.16. 20:00

Vasason korábban fürödtek is a termálvízben, érdemes lenne megvizsgálni

Bár a városvezetés nem számol azzal az eshetőséggel, hogy a Pécshez csatolt három település, Vasas, Somogy és Hird területén termálvizes kutat fúrjanak, a helyiek elmondása szerint viszont ennek lenne realitása, hiszen annak idején az itteni fúrt kútból feltörő vízben fürödtek.

Bóka Máté

A három községet fokozatosan kapcsolták a múlt században a baranyai megyeszékhelyhez, de lakói a váltással azóta sem elégedtek meg, többször is hangsúlyozták, hogy ők többet adtak Pécsnek az itt működő ipar és bánya következtében, mint amennyit visszakaptak a várostól. Az utóbbi években a három településrész felértékelődött, egyre többen választották a városból kiköltözve otthonuknak ezeket a részeket, régóta működik itt lovarda, wakeboard-pálya, de korábban horgásztó is szolgálta a kikapcsolódni vágyókat. 

Berényi Zoltán, a terület önkormányzati képviselője a Pécsre tervezett akvapark kapcsán már korábban felvetette, hogy meg kellene vizsgálni annak lehetőségét is, hogy Vasasról vigyenek vizet a komplexumhoz. Úgy tudjuk, hogy jártak is kint a városvezetés részéről, de lapunknak helyiek most arról beszéltek, hogy az egyik kertészetben is van földből érkező melegvíz, amit még a szénvagyon után való kutatáshoz fúrt kútból ered. 

– Többen emlékeznek arra, hogy talán ötven fokos is volt a víz valamikor, két méteres magasságba tört fel. Az ötvenes években még gyerekként fürödtünk is benne – mesélte egy hetven év feletti helyi férfi, aki szerint a kutat részben ledugózták, de hasznosítják így is. Megtudtuk azt is, hogy a Vasason létrehozott egyik tó sem fagy be teljesen télen, ami szintén a melegvíz jelenlétére utal. 

Egy középkorú nő szintén beszélt arról, hogy szerinte nem kizárt az sem, hogy a Harkányban is meglévő termálvizet találnák meg a környéken, csak le kellene fúrni a megfelelő helyen a megfelelő mélységig.

A helyiek egyébként azért is beszélnek a lehetőségről, mert Tüskésréttel ellentétben ide nem kellene kilométerekről melegvizet hozni akvapark építéséhez, jelenleg ugyanis a tüskésréti helyszínre Nagykozárból lehetne vizet szállítani, ami komoly hőveszteséget jelenthetne. 

Másrészt azzal érvelnek, hogy Somogy határában már ott van az egykori Áper-laktanyához tartozó katonai gyakorlópálya Murom mögött, ami állami kézben van, tehát nem kellene magántulajdonostól megvásárolni a területet sem. Előnye az is, hogy itt nem magas a talajvíz, mint Tüskésrétéen és a Mecsekre - a Zengőre, a Hármashegyre - és az alant elterülő falvakra is páratlan panoráma tárulna a fürdőzők elé. Ötletként a jelenlegi a vasúti pálya nosztalgiavonatozással történő hasznosítását megemlítették. 

Az érveik szerint ráadásul nem is kellene 50-70 milliárdos álmokat kergetni, bőven elég lenne egy olyan – hotel nélküli – fürdő megvalósítása, amely 10-20 milliárdból megépülve szolgálná ki a pécsieket, valamint az ide érkező turistákat. 

Az önkormányzat által közelmúltban közzétett pécsi termálvíz-feltárási lehetőségekről szóló előzetes földtani-, vízföldtani tanulmányban egyébként nem térnek ki a vasasi lehetőségre. Az akvapark kapcsán egyik opcióként a Tüskésrét környékén, viszonylag a felszínhez közelebb lévő langyos víz felhasználását vázolják fel a szakemberek, másik lehetőségként 1500 méteres mélységben talán meglévő 60 fokos vizet jelölték meg, ennek meglétét azonban kutatófúrásokkal kell bizonyítani. A harmadik felvetésként a már említett magánkézben lévő nagykozári kút hasznosítása szerepel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!