Nőjön az az izom

2022.08.18. 12:01

Veszélyeket is rejthet a kültéri fitnesz

W.K.

Fotó: AS

– Jelentősen, mintegy 15 százalékkal kevesebb volt a kifogás a kondiparkokban található kültéri fitneszeszközökkel kapcsolatban az elmúlt időszakban, de még így is az eszközök több mint fele nem felelt meg a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak – derül ki a fogyasztóvédelmi hatóság nemrég zárult és közzétett vizsgálatainak eredményéből. 

A biztonságos használat érdekében elengedhetetlenül fontos tudni, hogy a kültéri fitneszeszközök adattábláján fel kell tüntetni a terhelhetőséget, azaz az eszközt egyszerre használók maximális számát vagy maximális összesített testtömegét. Figyelembe kell venni a korlátozásokat, amelyhez kapcsolódóan lényeges, hogy a kültéri fitneszeszközök 140 cm magasság alatt nem használhatóak. A mozgó alkatrészeket tartalmazó eszközöknél, de a gyermekek által gyakran előszeretettel „mászókának” használt húzódzkodóknál is találhatók ugyanis olyan helyek, ahová a kicsik feje beszorulhat, és számos esetben az ütéscsillapítás sincs kiépítve – mindezek veszélyt jelentenek a gyermekek számára. 

– Mindemellett a megfelelőségi tanúsítványt kibocsátó kijelölt szervezet nevét, a tanúsítvány számát, kibocsátásának keltét és hatályának lejártát is érdemes megnézni a használat előtt, hiszen így meggyőzőhetünk arról, ha az eszköz rendelkezik hatályos megfelelőségi tanúsítvánnyal, azaz biztonsággal használható – hívja fel a figyelmet a fogyasztói érdekeket védő illetékes hatóság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!