Régen jó volt

2022.09.30. 15:00

A barnakőszénnel való téli fűtés lehetőségét vetik fel több önkormányzatnál

A Belügyminisztérium kérésére országszerte, így a baranyai önkormányzatok is felmérést végeztek a lakosság körében, hogy megtudják, ki tüzelne barnakőszénnel, és ez esetben mennyi mázsára lenne szükségük az idei fűtésszezonban.

Zs. K.

Fotó: Nagy Gábor

A baranyai önkormányzatok az elmúlt hetekben, viszonylag szoros határidővel felmérték, hogy a lakosságból kik azok, akik rendelkeznek barnakőszén tüzelésére alkalmas fűtőberendezéssel, és az idei fűtési szezonban barnakőszénnel fűtenének. A Belügyminisztérium kérésére végzett felmérésnél nyilatkozni kellett arról is, hogy ez esetben hány mázsányi szénre lenne szüksége a háztartásnak.

Az általunk megkérdezett községvezetők elmondták, több információt ők sem kaptak a felméréssel kapcsolatban, de a legtöbb településen az érdeklődők, illetve a nyilatkozatot kitöltők száma nem érte el a 10-et sem. Volt, aki félre is értette, mert azt hitte, hogy a szociális tűzifához hasonlóan ezt is adja majd az önkormányzaton keresztül az állam, de a községvezetők igyekeztek tisztázni, hogy ez csak egy előzetes felmérés. Garéban például 4, Magyarbólyban pedig két háztartás jelezte igényét és szándékát a barnakőszénnel való fűtésre. 

Busz Balázs, Magyarbóly polgármestere elmondta, ezt megelőzően az önkormányzati fenntartású intézmények fűtésére vonatkozóan is történt hasonló felmérés. Magyarbólyban az óvodában vegyes tüzelésű kazán van, és a saját fával, valamint a megvásárolt barnakőszénnel fűtik az épületet. Ez utóbbiból tavaly 25 mázsát használtak el. Ami a lakossági igényeket illeti, csekély érdeklődés mutatkozott iránta. Ez persze nem is meglepő, hiszen az elmúlt évtizedekben szépen leszoktak a háztartások a szénnel való tüzelésről, és gázra, fára, valamint egyéb alternatív megoldásokra váltottak.

Szénnel persze nagyobb hőt lehetett a kályhában előállítani, mint a fával, de a tüzelése számos környezeti probléma forrása volt. A hazai barnaszén a fánál több szennyező anyagot tartalmaz, így elégésekor jóval több hamu és kén-dioxid keletkezik. Utóbbi nemcsak a savas eső egyik alkotóeleme, hanem kénsavvá alakulva a belélegezve súlyosan károsítja az élőlények nyálkahártyáját is. A barnaszénnek egyébként alacsonyabb a fűtőértéke is, mint a feketeszénnek, de már arra sincs kereslet Baranya megyében.

A társaságcsoporton belül használják fel a szenet

Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, mivel gyakorlatilag nincs lakossági igény a feketekőszénre, az elmúlt években teljesen megszűnt a kereslet, ezért azt a stratégiai döntést hozták, hogy a Veolia társaságcsoporton belül használják fel az erőmű által megtermelt szenet, olyan erőművekben, amelyek alkalmasak széntüzelésre.

A vasasi külfejtésben bányászott feketeszén állaga egyébként alapvetően erőművi tüzelésre alkalmas, mert inkább por állagú, és nem darabos, mint amilyenhez a háztartásokban korábban hozzászoktak az emberek. A mecseki feketeszénnek jobb a fűtőértéke, mint a barnakőszénnek, vagy a lignitnek, bár nem csak a fűtőérték a minőségi paraméter, hanem az illóanyag tartalom is, amely a vasasi külfejtésben kitermelt feketeszén esetében kedvezőtlen. A jelenleg kitermelt mecseki feketeszén emellett viszonylag magas kéntartalmú, amely a környezetterhelés szempontjából sem mellékes körülmény. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!