Emlékek a régmúltból

2022.09.25. 13:40

A délszláv háború idején sok külföldi katona taxizott (Galéria)

Zs. J.

Ahogy arról már beszámoltunk, Budapest, Szombathely és a Velencei-tó után Pécsett is megjelent a Főtaxi. Múltidéző rovatunkban most a taxisok életét mutatjuk be az elmúlt évtizedekben. Sikerült beszélnünk egy régi taxissal, aki a rendszerváltás óta személyszállítást végez a városban.

Elmondása szerint a pécsi taxisok aranykora, a délszláv háború idejére tehető, mikor rengeteg SFOR katona volt elszállásolva a városban. Abban az időben nem volt ritka, hogy nagyobb útra kértek taxit a külföldi katonák. Ő egy angolul beszélő egyenruhást vitt Budapestre, sietni kellett, mivel a férfi az utolsó pécsi napját végigbulizta az éjszakai bárokban, így már csak pár órája maradt a Budapestről induló repülőgép felszállásáig. Mint megtudtuk, a gépet azért nagy nehezen, de sikerült elérniük.

Sajnos nem csak jó emlékek maradtak meg a taxis múltból. Volt olyan eset – nem is egy – amikor taxisra támadtak, vagy raboltak ki az évek alatt, de az egyik legszörnyűségesebb dolog 1995. december 1-jén történt. Pécsett, az Abaligeti út, mecsekszentkúti elágazásánál több késszúrással végeztek Gál Csilla taxissal. 

– A temetésére még emlékszem – mondta megszólaltatott taxisunk. A gyászszertartásra több száz taxis érkezett az ország különböző pontjáról. A taximenet az A/l laktanyától indult a temetőig, az útvonalat a rendőrök biztosították. A temetőben az emlékbeszédet a taxisok nevében Döme János, a Volán Taxi akkori ügyvezető igazgatója mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!