Néhány szolgáltatás szünetel

2022.09.03. 20:20

A felújítás idején is nyitva tart a könyvtár

A héten megnyitott az augusztusi nyári szünetet követően a komlói könyvtár, csökkentett szolgáltatással. Mindeközben gőzerővel zajlik az épület átalakítása és bővítése.

W. K.

Az egy hónapos nyári szünetet követően a minap újra kinyitott a komlói könyvtár: az épületben zajló felújítási munkálatok miatt a felnőttkönyvtár új helyre költözött a házon belül – a terasz alatti, kívülről megközelíthető helyiséget alakították ki a célra.

Mint ismeretes, a nyár elején kezdődött meg a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény bővítéssel egybekötött felújítása – a beruházás során 1700 négyzetméteren valósul meg az épületkorszerűsítés, a csaknem 500 négyzetméteres tetőtér-beépítéssel pedig további hasznos területtel gazdagodik az intézmény. – Átmenetileg a gyermekkönyvtár személyes látogatására nincs mód, de előzetes kérés alapján könyvek kölcsönzésére továbbra is lehetőséget tudunk biztosítani. A kérések a katalógusban (https://www.komloikonyvtar.hu/) való böngészés után telefonon, e-mailben vagy a könyvtár internetes közösségi oldalán keresztül is leadhatók – közölte az intézmény. Kiemelve azt is, hogy akik gyerekkönyveket szeretnének visszahozni, illetve kölcsönözni, őket szintén az új helyiségben várják.

A könyvtár egyéb szolgáltatásai viszont az újranyitásig nem elérhetőek: a helytörténeti gyűjtemény és a raktári könyvek nem hozzáférhetők, fénymásolásra és nyomtatásra, folyóirat-olvasásra és számítógép-használatra sincs átmenetileg lehetőség. A muzeális gyűjtemények és a Dinóbirodalom-Játszóház továbbra is zárva tartanak.

A cél, hogy az új, nemzetközi szintű látogatóközponttá alakuló létesítmény jövő nyárra, a turistaszezon idejére megnyíljon.

Mint arról korábban beszámoltunk, az országban egyedülálló közgyűjteményi kultúrközponttá válik a komlói József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény – a város turisztikai vonz­erejének növelését célzó beruházás során az épület teljes megújítása mellett egy, minden tekintetben a 21. századi igényeknek megfelelő új látogatóközponttal is kiegészül.
A fejlesztés az egyike annak a négy nagyberuházásnak, amelynek megvalósítására 2020 novemberében összesen mintegy 3,5 milliárdos kormányzati forrást kapott a város.
A Dinó-projekt részeként a tetőtérben megépülő bővítmény négy termének egyikében a kiállítás tematikájához kapcsolódó filmeket vetítenek, a nagyobb csarnokban a Komlosaurus és egyéb dinoszauruszleletek kapnak helyet, a harmadik teremben a Mecsek keletkezését, a szén kialakulását, a bányászati tevékenységet, Komló várossá válását mutatják be, míg a negyedik helyiségben jégkorszaki kiállítóterem nyílik.

A nyárra megújuló épület konferenciák, családi rendezvények tartására is alkalmassá válik, az előcsarnokban ruhatár, helyi kézművesek portékáit is kínáló üzlet, és büfé is szolgálja majd a látogatók kényelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában