Szövetkeznek

2022.09.16. 15:01

A pécsi baloldalnak is Gyurcsány lehet az egyetlen vezetője

Az áprilisi választás után padlóra került baloldali ellenzék egyetlen állva maradt vezetője úgy tűnik, hogy a pécsi kötődésű Gyurcsány Ferenc, aki meg is kezdte a baranyai hídfőállásokat kiépíteni. Péterffy Attila, Pécs polgármestere nyíltan is találkozott a Demokratikus Koalíció elnökével a napokban.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Az előző önkormányzati választáson az azóta már csonkává vált és még nevet is változtató pécsi baloldali koalíció igyekezett azt elhitetni a választókkal, hogy nem pártemberekként ülnek be a közgyűlésbe, hanem civilként. Ennek érdekében már akkor az ellenzék vezérének tartott Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem is kampányolt teljesen nyíltan a helyi balos szerveződés mellett, holott abban régi szocialista harcostársai meghatározó szerepet kaptak.

Gyurcsány az önkormányzati választások során közös videóban szerepelt egy pécsi önkormányzati képviselővel, az azóta már az alpolgármesteri posztjából eltávolított Bognár Szilvia mellett kampányolt. Köztudott, hogy a helyhatósági választások után szinte azonnal megkezdődött a pozícióharc a pécsi balliberálisok között, a kiszorítósdi végeredménye az lett, hogy az MSZP megerősítette harcállásait, ami vélhetően csak az MSZP-nél jóval erősebb DK-val történt kiegyezésnek, paktumnak volt betudható. 

A folyamatos belharcok miatt egy 2020 márciusi pécsi lakossági fórum után Gyurcsány Ferenc az év novemberében meg is jelent a pécsi városházán. A látogatását azonban a balliberális sajtó igyekezett elhallgatni, sőt Péterffy Attila, Pécs polgármestere nem is a főkapunál köszöntötte Gyurcsányt, hanem a hátsó bejáratnál várta a DK elnökét. Aki azonban már akkor is kifejezésre juttatta, hogy nem hajlandó bujkálva megérkezni, és a sajtó jelenlévő képviselőinek üzenetértékűen nyíltan nyilatkozott: „szokott ide járni”. 

Gyurcsány később – végeredményét tekintve kudarcba fulladt – a baloldali előválasztási kampány idején vállalt szerepet Baranyában, majd pedig hosszú időre háttérbe vonult ilyen szempontból. A pécsi városházi forrásaink szerint éppen ezért is lényeges momentum, hogy bár a baranyaiaknak fontos, de országosan kevésbé jelentős szentlőrinci lobbipartin megjelent a DK elnöke, ahol nem csupán a pécsi, baranyai DK-sokkal tárgyalt, hanem találkozott a korábbi kampányban még magát függetlennek nevező Péterffy Attila pécsi polgármesterrel. Minderre az is ráerősített, hogy maga Gyurcsány posztolt a találkozóról fotókat, ezzel is jelezve: Péterffynek mellette van a helye, vállalnia kell nyíltan is a szövetséget vele. Mindeközben beszédes az is, hogy Péterffy a közösségi oldalán, valamint a helyi propagandában ennek a találkozónak nem engedett teret. Forrásaink megjegyezték, az sem kizárt, hogy Gyurcsányék nem a következő, a 2024 tavaszán esedékes önkormányzati választásra készülnek, hanem a négy év múlva esedékes parlamentire, addig igyekeznek felépíteni saját politikai és pénzügyi bázisaikat az önkormányzatok bevonásával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!