Munkába töltött idő

2022.09.23. 10:01

A hollandok és a svédek dolgoznak a legtöbbet

Az Eurostat legfrissebb információi szerint az egyre hosszabb élettartam miatt mind tovább dolgoznak az európaiak.

Fotó: Shutterstock

Napjaink 15 éves korú polgára várhatóan 36 évet fog majd aktívan dolgozni. Persze az egyes országok adatai, szokásai, gyakorlata között jelentősek az eltérések. A legtöbb időt munkában a hollandok (42 és fél év – ezek átlagszámok), és a skandinávok közül a svédek (42,3), valamint a dánok (40,3) töltik munkában. Ugyanakkor az Eurostat kimutatása szerint a legkevesebbet a románok (31,3), az olaszok (31,6) a horvátok (32,5) és a görögök (32,9) dolgoznak. 

És a két nem szerint vannak eltérések a munkával töltött évek hosszát illetően. Ha az Uniót nézzük, a férfiak 38,7 évet, a nők 33,7 esztendőt töltenek munkahelyen átlagosan. Ugyanakkor ez nem is olyan rossz mutató, ha azt nézzük, hogy 15 évvel ezelőtt még a férfiak nem öt, hanem 7 évvel többet töltöttek munkával. Szinte minden országban a férfiak felé billen ezen a téren a mérleg, kivéve Litvániát, ott a nők 1,3 évvel tovább dolgoznak. A legnagyobb változás pedig Máltán történt, ahol 2001-ben a férfiak még 22 évvel dolgoztak többet a nőknél, 2010-ben is 10 év fölött volt az eltérés, mára pedig 8 évre csökkent a különbség. 

Magyarország egyébként a középmezőnyben helyezkedik el a fenti rangsorokban. Az Eustat vizsgálat szerint 34,4 évet dolgozik életében egy átlagos magyar. 2010-ben még ez a szám 29,2 év volt, így a már említett Málta után az egész EU-ban a magyarok munkában töltött ideje nőtt az elmúlt tíz évben a második legtöbbet. A magyar adat összességében a 18. az uniós listán, másfél évvel kevesebb, mint az EU-átlag. 

Ugyancsak általánosan megállapítható, hogy folyamatosan nő a várható élettartam, miközben kevesebb gyerek születik, vagyis öregszik a társadalom – és mivel ugyanannyi dolgozó egyre több 65 év fölöttit tart el, a nyugdíjrendszer tarthatatlanná válik, azaz egyre hosszabb ideig kell dolgoznunk. Az Eurostat megvizsgált több olyan nem EU-tagot is, melyek azért ismert európai országok, például Izlandot, Svájcot és Norvégiát, melyek ugyancsak a holland értékek környékén mozognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!