Összeült a költségvetési bizottság

2022.09.16. 07:00

A nemzeti oldal szerint váltásra lenne szükség

A nemzeti oldal szerint amíg az önkormányzatot a baloldali csonkakoalíció vezeti, addig a város pénzügyi helyzete nem lesz stabil, a baloldal szerint viszont összességében visszafogott volt a város gazdálkodása.

B. M.

A költségvetés féléves teljesítését tárgyalta meg csütörtökön a pécsi önkormányzat illetékes bizottsága, amellyel kapcsolatban a nemzeti oldalt képviselő Barkóczi Csaba, a grémium tagja úgy fogalmazott, hogy bár Péterffy Attila pécsi polgármester mindig elmondja, hogy a kormány meg akarja fojtani, el akarja lehetetleníteni a várost, és nem támogatja őket, ennek ellenkezőjéről van szó.

– Ehhez képest pedig kiderült, hogy megint plusz kétmilliárd forintnyi plusztámogatás érkezett az államtól az intézmények fenntartására

 – mondta a képviselő.

Ugyan jellemzően igyekeznek a házi propagandisták a kormányra és az előző városvezetésre kenni a kialakult gazdasági helyzetet, a Tüke Busz Zrt. kapcsán viszont egy Péterffy által jegyzett dokumentum is egy helyütt már őszintén úgy fogalmaz, hogy „a hónapok óta tartó orosz–ukrán háború okozta külkereskedelmi sokk és globális infláció” áll a háttérben. Azt is megjegyzik, hogy a „Tüke Busz fizetőképessége aggasztó, nagyon magas a lejárt szállítói tartozása. A rövid távú kiadásaik összege meghaladja a jelenleg rendelkezésükre álló, és a várható bevételeik összegét is”.

Barkóczi ezzel kapcsolatban azt is elmondta, a fideszes frakcióvezetővel, Csizmadia Péterrel már korábban jelezték, hogy súlyos problémák vannak, de látható, hogy már a fizetésképtelenség határára került a vállalat. Hozzátette, ha hagyták volna a pécsi cégvezetésben a szakembereket dolgozni, és nem szocialisták és pártemberek kiszolgálói lennének a vállalatnál, akkor nem fordult volna elő ez. Péterffy beültette az MSZP-s Gulyás Emilt a cégvezetésbe, valamint Bata László is ott van, aki Barkóczi szerint szintén régi baloldali, Bodnár Imre pedig mint az MSZP-s képviselő-jelöltséggel is kacérkodó ügyvéd szintén megtalálható a cég jogi ügyei körül, de Bánkuti István vezérigazgató bérét is duplájára emelték.

– Horribilis pénzeket költöttek el, kiszipolyozták a vállalatot, nem értettek a közlekedési céghez, és immár az is elképzelhető, hogy a polgármester a tömegközlekedési eszközök számát drasztikusan csökkenteni fogja. Nincs más hátra, mint le kell váltani ezt a városvezetést – 

mondta.

Nem véletlenül fogalmazott így Barkóczi, hiszen a minap az is kiderült, hogy Péterffy Attila titkárságán is álomfizetést kaphatnak egyesek, és ahogy a jobboldalon emlegetik a helyi szocialistákat, a luxus­baloldal hétszázezer forintos jövedelmet biztosít még a titkárnőnek is. Néhány héttel ezelőtt pedig a baloldalhoz hű városi cégvezetők számára utaltak ki összességében több tízmillió forintnyi prémiumot, de a szocialista-DK-s körök még annak a lehetőségét is elvetették, hogy legalább jövőre e tekintetben tanúsítson önmérsékletet a baloldali csonkakoalíció, így jövőre ismét tízmilliós jutalmaknak örülhetnek.

Érdekesség, hogy a fentiek ellenére a költségvetés kapcsán Péterffyék azt írják, hogy a „bevételek és kiadások teljesülése a visszafogott működtetést tükrözi, az előző évekhez képest a kiadásokat tovább csökkentő gazdálkodás valósult meg”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!