Kreativitás áll a fókuszban

2022.09.06. 11:01

A saját útját járta a pécsi fotográfusokból álló csoport

Az 1977-ben, pécsi fotográfusok által alapított FOCUS csoport 45 éves jubileuma alkalmából mutatkozik be négy fényképész a szeptember 14-ei kiállításon, melyre a város szívében található Pécsi Galériában kerül sor.

Mohay Réka

A FOCUS csoport sosem az aktuális divatirányzatokat követte a fotográfiában, hanem mindig azt örökítettük meg, ami valóban belőlünk fakadt. A jubileumi kiállítás az emberi környezetről, kapcsolatokról és magáról az emberekről is szól – mondta lapunknak Harnóczy Örs. 

A FOCUS dr. Lajos László vezetésével a Pécsi Ifjúsági Ház és a Mecseki Fotóklub fotósaiból szerveződött, alapító tagjai Cseri László, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc és Kovács Attila voltak, csatlakozott hozzájuk Borbély Tamás és Marsalkó Péter is. 

A FOCUS munkásságáról 2012-ben, a 35. évfordulón egy különleges kötet látott napvilágot FOCUS címmel. Megjelentettek egy kiadványt is, amely a művészi fotográfiát nem rendelte alá a kommersz igényeknek, célja nem a kereskedelmi haszonszerzés, hanem Pécs hétköznapi, mégis egyedi aspektusból való megörökítése volt. 

Marsalkó Péter fotói elsősorban az emberi lélekre helyezik a fókuszt

– A fotográfia célkitűzése, a mi olvasatunkban, hogy gondolatokat, mondanivalót közvetítsen a környezetünknek, a társadalomnak, amelyben élünk. Az általunk megörökített impulzusok az esztétikai minőség mellett mind rendelkeznek társadalmi üzenettel is

 – fogalmazott Harnóczy Örs. 

A Pécsi Galériában 2015-ben mutatták be Pécs arcait 110 fekete-fehér fotón, amelyek reprezentálták a városlakók legszélesebb rétegeinek képviselőit. 2018-ban a Nick Galériában ünnepelték a 40 éves jubileumot.

A FOCUS csoport jelenlegi tagjai, Borbély Tamás, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc és Marsalkó Péter mutatkoznak be a Pécsi Galériában szeptember 14-én 18 órakor nyíló 45 éves jubileumi kiállításukon, mely a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészet Kollégiuma támogatásával valósul meg.

– Amikor fiatal fotósként meghívtak a FOCUS csoportba, olyan érzés volt, mint amikor egy sportolót hívnak a válogatotthoz. Büszkeséggel tölt el, hogy részesévé válhattam az itt zajló kreatív munkának. Hiteles, őszinte alkotófolyamat jellemezte a FOCUS munkásságát az elmúlt 45 évben. A jubileumi kiállítás anyaga nagyon erős lett, úgy gondolom, mindenképp intenzív benyomásokat fog kelteni a közönségben – fogalmazta meg gondolatait Marsalkó Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!