Retró hangulat

2022.09.18. 15:09

Ajándék volt a hétvége a régi vonatok szerelmeseinek - Képgaléria

Régen volt ilyen nagy sürgés-forgás a pécsi vasútállomáson, mint a Magyar Államvasutak Zrt. által a Dél-Dunántúlra meghirdetett Retró hétvége első napjának délelőttjén tapasztaltunk. Nemcsak a vonatra várakozók, vagy vonattal érkezőkre várakozó rokonok álltak a peronon, hanem a régi mozdonyok, vonatok szerelmesei is.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

A hangosbemondó a Budapesti irányából érkező Zengő IC érkezését jelezte, mikor egy kisfiú hangjára lettünk figyelmesek a vasútállomás épületében, aki édesanyjával éppen akkor léptek ki az ajtón a peronokhoz. 

Anyu, míg megérkezik az IC, nézzük meg a zöld régi vagonokból álló vonatot, amit otthon mutattál. Látod ott áll 

– mutatja a kisfiú, és már húzza is édesanyját kezét abba az irányba.

Ők lassan távolodnak tőlünk, míg a fővárosi IC lassan érkezik a pécsi vasútállomásra. Kisebb tömeg indul el a budapesti vonat felé, van aki közben mobilját veszi ki a zsebéből, táskából, míg mások a fényképezőgép után nyúlnak, hogy megörökítsék ahogy megérkezik a vonat a vasútállomásra. Az IC megáll, és egymás után szállnak le az utasok. A legvégén az étkezőkocsi ajtaja nyílik, és kiszáll a személyzet.

– Fárasztó a mai nap. Sokan utaztak, tele voltunk. Hajnali ötkor kezdtem, éjfélig csináljunk. Még nézelődni sincs időnk, most látom csak, hogy esik az eső – mondja egy fiatal pincér.

A Zengő IC közben lassan átalakul Misina IC-vé, vagyis táblát cserélnek a vonaton. Míg a vonat áll, közben szorgos kezek kitakarítják a vagonokat, kiürítik a szemeteseket, és kiporszívózzák az étkezőkocsit. Közben megszólítjuk az Utasellátó rangidősét, Dányi Pétert, aki 36 éve járja az országot és környező országokat a bisztrókocsival.

– Nagy igény van az ilyen kezdeményezésekre. Erre a hétvégére egy külön étlappal készültünk, ami a 80-as 90-es éveket idézi fel. Reggelire kaviár, frissen készült tojás ételeket kínálunk. Véleményem szerint szükség van a bisztrókocsikra, ez nemcsak ilyenkor látszik, hanem a nyári szezonban a Balaton körül is érzékelhető volt – említi meg lapunknak Dányi Péter. 

A Dél-Dunántúlra meghirdetett Retró hétvégén a múltidéző vonatok Budapest – Pécs/Kaposvár, Pécs – Beli Manastir, Villány – Mohács, Pécs – Szigetvár, Szentlőrinc – Sellye, Dombóvár – Komló között közlekedtek. 


Csörgő volt az álma

 

– Tudtunk a mostani retrós hétvégéről. A fiam a vonatok szerelmese. Már otthon megnéztük, hogy melyikkel fogunk utazni szombaton és vasárnap – mondta Molnár Anikó a főváros felé induló IC-n szombat délelőtt. Míg az édesanya a mondat végére ért, már közbe is vág  Barnabás, aki elmondta, hogy nagyon szereti a vonatokat és nagyon várja, hogy utazhasson a Csörgővel húzott vonaton. 

A retrós hétvégén csatasorba állt a nagy népszerűségnek örvendő Nohabok, Szergejek, Púpos, MDamot, ABbmot és Samu mellett ismételten látható volt a legendás 424-es gőzmozdony is. A 41-es vonal 150. évfordulója alkalmából a mozdony egy menetrenden felüli különvonatpárt továbbított Dombóvár és Kaposvár között, Kapos expresszvonat néven.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában