Szépnek látják

2022.09.26. 16:30

Arany fokozatott kapott Orfű a virágos települések európai versenyén

A hétvégén Balatonfüreden rendezték meg az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének díjátadóját.

Zsigmond József

Fotó: Nyírő László

Az idei ünnepségre Magyarországot Székesfehérvár, Veresegyház és a baranyai megye egyik gyöngyszeme: Orfű képviselte. Utóbbi nem akármilyen sikerrel.

A nemzetközi zsűri a nyáron,  június 18-án Orfűre, június 19-én Veresegyházára és június 21-én Székesfehérvárra látogatott. Az Európai Virágos Városok és Falvak versenye Európa legnagyobb múltra visszatekintő megmérettetése, amelyben Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország vesz részt. Magyarország 1990-től a kelet-közép-európai térségből elsőként csatlakozott az európai versenyhez és egyben a régió legsikeresebben szereplő országa. Eddig Siófok, Géderlak, Kaposvár, Nagyatád, Eger, Lipót büszkélkedhetett arany fokozattal.

Fotós: Kurilla Annamária

– Nem tudtuk milyen elismerést kapunk, aranyat, ezüstöt vagy bronzot – mondta lapunk megkeresésére Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere. – Még fokozták is a hangulatot, mikor a szombati balatonfüredi díjátadón a színpadra hívtak, annyit mondtak, Orfűt fokozattal jutalmaztuk, és a ceremónia mester egy kicsit kivárt – mosolyogva tette hozzá.

Orfű a végén első baranyai településként kapta meg az arany fokozatot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén. Mint megtudtuk, tíz kategóriát nézett a zsűri, így többek között az építészeti házak, emlékek és a természet összhangját, a virágossítást, a zöldterület gondozását, a turizmust, és többek között a helyi programokat. A nemzetközi zsűrit (belga, cseh, német, osztrák és magyar) lenyűgözte, amit Orfűn látott a nyáron, külön kiemelték, és oklevéllel jutalmazták a helyi Ökoturisztikai Látogatóközpontot.

Fotós: Nyírő László

– Büszke vagyok a településünkre, a nagy összefogásra. Ez többek között a helyi civil egyesületek, a lakosok közös sikere, amit a nemzetközi versenyen elértünk – tette hozzá a polgármester. 

Orfű pár évvel ezelőtt már egyszer szerepelt az Európai Virágos Városok és Falvak verseny döntőjében, akkor bronz fokozatot kapott. Az idei díjjal a baranyai település felkerült a Európai Virágos Városok és Falvak arannyal elismert települései közé. 

Fotós: Nyírő László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!