Irány tekerni!

2022.09.13. 20:01

Átadták az új kerékpárutat: Pécsről már biciklivel is elérhető a megye keleti fele (Galéria)

A megye keleti részéből már biciklivel is elérhetővé vált Pécs azzal a fejlesztéssel, amelyet kedden adtak át. Milliárdos fejlesztések zajlottak eddig megyeszerte.

Bóka Máté

A Bogád és Szederkény közötti, közel húsz kilométeres kerékpáros útvonal kialakítására mintegy 200 millió forintnyi fejlesztési forrást nyertek. A Baranya Megyei Önkormányzat és a szederkényi önkormányzat konzorciumi együttműködésében megvalósult beruházás összesen hét települést érint, hiszen az említett településeken kívül Romonya, Ellend, Hásságy, Olasz, Belvárdgyula közigazgatási területét is érinti az új biciklis szakasz. 

Az 57-es úton az Olasz községi elágazástól Szederkényig nincs alternatív útvonal, amelyen a kerékpárút tovább haladhatna, így ezen a szakaszon szükségszerű volt a jelentős autósforgalom miatt az elkülönített kerékpárút építése. Szederkény belterületén egy rövidebb szakaszon az útburkolatot újították fel, hogy azon a kerékpárút tovább folytatódhasson, majd innen csatlakoztak rá a Bóly felé tartó kerékpáros összeköttetésre.

A kivitelezési munkálatok idén januárban kezdődtek el, és a nyár folyamán zárultak le az engedélyezési eljárások. A beruházást Maml Balázs szederkényi polgármester és Hargitai János, a térség parlamenti képviselője részvételével adták át kedden.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, a megyei kerékpárút fejlesztéseknél elsőrendű cél, hogy a megépült szakaszok hálózatba illeszkedjenek. Ez a beruházás is része a megyei kerékpárút-fejlesztési programnak, amelynek keretében húsz helyszínen 4,1 milliárd forint értékben épültek, vagy újultak meg biciklis szakaszok megyeszerte. A Bogád–Szederkény kerékpárforgalmi útvonal megteremti a kapcsolatot a Pécs és Mohács között. Bólyon át pedig kapcsolódást teremt Villány felé, később pedig a Mohács 500 program keretében megvalósítandó kerékpárútra is rácsatlakozik majd.

A megyei elnök kiemelte, amellett, hogy ezek a fejlesztések biztosítják a biztonságos kerékpározást a települések között, hozzájárulnak a megyei turizmus fellendítéséhez is.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!