Egészséget a Családnak!

2022.09.30. 19:30

Az első magyar orvosnőről is megemlékeztek Harkányban

A Hugonnai 100 eseménysorozat keretében, és a Vidéki Nők Nemzetközi Napjához kapcsolódóan a Magyar Női Unió, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, és a Batthyány – Than Alapítvány „Egészséget a Családnak!” címmel rendezett előadássorozatot Harkányban. A program egyben Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő 175. születésnapjának is emléket állított.

Zs. K.

A résztvevőket házigazdaként dr. Péter Iván, a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum főigazgatója köszöntötte, majd dr. Beneda Attila, a családokért felelős helyettes államtitkár mondta el beszédét, melyben megköszönte a Magyar Női Uniónak, hogy felhívja a figyelmet arra az orvosnőre, akit eddig méltatlanul feledett el a társadalom. Hugonnai Vilma egész életében küzdött a hivatásáért. Szembeállt az akkori kor kihívásaival és elérte a célját, ezzel utat nyitott minden olyan nőnek, akinek korábban nem volt lehetősége az orvoslásra. 

Ahhoz, hogy el tudjon menni Zürichbe tanulni, az első férje engedélyére volt szükség. Ezt ugyan megkapta, de anyagi támogatást nem kapott hozzá. A családi ékszerek eladásával tudta finanszírozni a tanulmányait. Tudományos érdeklődése a gyermeknevelésre, a nők és gyermekek egészségvédelmére, a nők ipari foglalkoztatásának kérdéseire, illetve a nők képzésére össz­pontosult. Lelkes kezdeményezője volt a nők szellemi képzésének.

A program szakmai részében Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió alapítója és elnöke tartott előadást a nő szerepéről a modern kori kihívások útvesztőiben, Fűrész Tünde, Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke pedig az intézet által végzett kutatások eredményeit ismertette. A résztvevők ezen túlmenően szakmai előadásokat hallgathattak többek között a meddőségről, a védőnők szerepéről, de a harkányi rehabilitációs kezelésekről, igénybevételének lehetőségeiről is tájékoztatást kaphattak.

A program pódiumbeszélgetéssel zárult: Tordai Teri színművésznőt és Dévai Nagy Kamilla előadóművészt a „női titkok” témakörében kérdezte Batthyány-Schmidt Margit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!