Összetett probléma

2022.09.18. 16:40

Az iszlám vallás vitatott kérdéseit tárgyalták a fórumon

Iszlám: a háború vagy a béke vallása? címmel, nagy érdeklődés mellett tartott előadást Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjában. Az előadás végén a vezető kutató a közönség kérdéseire is válaszolt.

Mohay Réka

Fotó: pixabay.com

A világon 1,7 milliárd, Európában 25 millió muszlim él. A migráció és az Európát is sújtó terrorizmus kapcsán számos tény és tévképzet terjed a nyilvánosságban a Föld második legtöbb hívet számláló vallásáról – mondta az előadó. Objektivitásra törekedve hangsúlyozta, az iszlám jogforrásokon alapszik, ezek közül az első a Korán, de a prófétai hagyományok, a közmegegyezés és a helyi szokásjog is meghatározza a különböző társadalmi helyzetekre adott reakciókat.

A kutató elmondta, egyes iszlámhívők szerint ma sem megengedett a civil áldozat, mások ellenben a fegyverek bevetését is igazoltnak látják – a kettősségre a magyarázat a muszlim világ történelmi felépítésében és szervezettségében keresendő. Sayfo Omar az iszlám és az iszlamizmus közötti különbségre is kitért: hangsúlyozta, míg az iszlám maga a vallás, az iszlamizmus egy politikai mozgalom.

– Az Európába vándorló fiatal muszlimok sokkal könnyebben radikalizálódnak – emelte ki a kutató a tényt a migráció közvetlen hatásaként. Ez valószínűleg a bizonytalansággal, a közösség változásával is magyarázható. Megfigyelhető, hogy a migráció során az iszlám különböző irányzatainak hívei kerülnek Európába, ahol e csoportok egymással is összeütközésbe kerülnek.

Az este fő kérdésére, miszerint az iszlám vajon a béke vagy a háború vallása-e, nem adható egyértelmű és határozott válasz. Az iszlám tanításai, jogforrásai elsősorban keletkezésük kontextusában értelmezendők. Jó példa erre a „hitetlenek megölésére” vonatkozó, az Iszlám Állam és az iszlámellenesek által egyaránt gyakran idézett Korán-idézet, amely annak idején a muszlim közösség létét fenyegető háború idején született. Más kontextusban keletkezett idézetek ezzel éppen ellenkezőleg békét és megbékélést hirdetnek. – Nagyon leegyszerűsítve tehát az iszlám mindig annak a vallása, amire a közösségnek éppen a legnagyobb szüksége van – ezért sem könnyű a migráció és az iszlám terjedésének jelenségeire megfelelő és kielégítő reakciót adni.
 

Címkék#mcc#iszlám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában