Csodás helyek hívogatnak

2022.09.27. 18:08

Baranyai kilátóra és kulcsosházra is szavazhatunk a versenyen

Október hatodikáig lehet leadni voksunkat az Év Kilátójára és az Év Turistaházára, melyek között egy-egy baranyai is szerepel: a pécsi János-kilátó és a Orfű közelében található Gubacsos Kulcsosház.

Zsigmond József

Elindult a szavazás az Aktív Magyarország által immár harmadik alkalommal meghirdetett Év Kilátója és Év Turistaháza pályázatok jelöltjeire. A pályázatok célja, hogy minél többen ismerjék fel, hogy milyen gyönyörű helyek vannak Magyarországon.

A két kategóriában – Év Kilátója és Év Turistaháza – több tucat nevezés érkezett, melyek közül a közönség választhatja ki, hogy melyik kilátó, illetve turistaház legyen idén az ország kedvence. Az Év Kilátója közé beválogatták a pécsi János-kilátót, ahonnan Dél-Dunántúl nagy része megcsodálható, sőt Horvátországba is átlátni. A pécsi kilátóról, annyit írtak, hogy a kőépület igazán különleges, a bástya tetejére egy mesebeli torony épült, amibe csigalépcsőn lehet feljutni. A pécsi kilátó kilenc másik kilátóval versenyez az Év Kilátója címért, így többek között a pannonhalmai Boldog Mór-kilátó és lombkorona tanösvénnyel, a nyugat-dunántúli turistaút egyik fő látványosságával, a dozmati Krisztina-kilátóval. Az Év Turistaháza tíz indulója között is találunk baranyait, az Orfű melletti Gubacsos Kulcsosházat, amely közelében több túraútvonal vezet. A turistaháztól Abaligetre, Orfűre és a Lóri-völgybe lehet eljutni.

 

Szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet a képek kedvelésével október hatodikáig. A kedd délutáni állás szerint a pécsi János-kilátó az ötödik helyen állt, 129 lájkkal. A kilátók közül a lillafüredi Zsófia-kilátó vezet 687 kedveléssel, a második helyen a pannonhalmai Boldog Mór-kilátó és lombkorona tanösvény (426), míg a harmadik a kiskőrösi Lábasház-kilátó (224) állt. A turistaházaknál a baranyai Gubacsos Kulcsosház a dobogó harmadik fokától 58 lájk választotta el, de még a verseny első napjainál tartunk.


Harmadszorra sikerülhet

Első alkalommal, 2020-ban a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, tavaly pedig a Tisza-tavon található Bölömbika-kilátó volt az Év Kilátója pályázat nyertese. A turistaházak közül két éve a tolnai Annafürdő Vendégház diadalmaskodott, 2021-ben pedig a Szelcepuszta Turistaházat választották a legjobbnak a szavazók.

Annak érdekében, hogy a verseny minél színesebb legyen, a tavaly bejutott tíz-tíz legjobb pályázat ezúttal nem indulhatott, ezek így csak jövőre kaphatnak újra esélyt, írták közleményükben a szervezők. Most csak a baranyai szavazókon múlik, hogy az pécsi János-kilátó és az Orfű közelében található Gubacsos Kulcsosház minél jobb eredményt érjen el az Év Kilátója és Év Turistaháza versenyén.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában