Programokkal is készülnek

2022.09.13. 11:00

Beleshetünk a cifraház felújításába

A Kulturális Örökség Napjai idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg, ezért szombaton és vasárnap Baranya több pontján mutatják be a látogatóknak a műemlékvédelem eredményeit.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Felújítás közben ünnepel a Vidéken jó! Alapítvány, hiszen még javában tart a Szaporcai Cifraház értékőrző felújítása a Népi Építészeti Program kiemelt támogatásával. Élő tájházzá, közösségi, művészeti színtérré, találkozási ponttá alakítják a régi parasztházat, de most a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz kapcsolódva bemutatják és megünneplik azt, ami eddig elkészült és használatba vehető. Az érdeklődők szombaton délután bepillantást nyerhetnek az építkezésbe, az átalakításba, berendezésbe is, és a már megújult helyiségekben aktív résztvevői lehetnek az interaktív programoknak.

– Ha valakit érdekel egy ilyen típusú ház felújítása, az most egy kicsit láthatja félkész állapotban, mesélünk arról, hogyan megy ez, és bizonyos technikai dolgokat is meg tudok osztani, tehát például egy-egy burkolatról, vagy hogy milyen anyagokkal dolgozunk, és minden mást is átbeszélhetünk

 – mondta Bozsits József, a Vidéken jó! Alapítvány elnöke. 

Mindezen felül pedig egy hagyományőrző ünnepséggel készülnek a szervezők, amelyen kovászos kenyeret sütnek, bivalypörköltet főznek, mesélnek az érdeklődőknek a ház régi és új funkcióiról, és kulturális műsorral is kedveskednek a látogatóknak. Táncbemutatót tart a siklósi, korábban évtizedeken át működő és idén újjászerveződött Pelikán Néptáncegyüttes, valamint népzenét is hallhatnak a résztvevők Dömény Anita és barátai előadásával. Ezenkívül az alapítvány bemutatja azon projektjeit is, amelyet a Tesco áruház, „Ön választ, mi segítünk” programjának támogatásával hoztak létre: a mobil tyúkólat és a szövőműhelyt. 

A Népi Építészeti Program veszélyeztetett, műemléki értéket képviselő vidéki épített örökségünk megóvása, megőrzése, fenntartása érdekében nyújt támogatási lehetőséget olyan védett épületek tulajdonosainak – szervezeteknek és magánszemélyeknek is –, amelyek népi építészeti értéket képviselnek. A Szaporcai Cifraház értékmegőrző felújítása kiemelten támogatott a program által. 

A Vidéken jó! Alapítvány nem először ment meg parasztházat, tavaly egy tésenfai, XIX. századi épület állagmegóvásán, felújításán dolgoztak, munkájukat akkor a Népi Építészeti Program pályázat kiírói beválogatták a legjobban sikerült megvalósítások közé.

Válogathatunk a programok között

A Kulturális Örökség Napjai keretében Baranyában csaknem húsz helyszínen várják a látogatókat szombaton és vasárnap. A részletes programokról, az épületvezetések időpontjairól az oroksegnapok.gov.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Vasárnap 14 órakor például a Nagyharsányi Szoborparkba is várják a látogatókat. 

Itt a program a művészetről szóló ráhangoló kiselőadással indul, majd sétát tesznek a résztvevők a Szoborparkban. Helyet foglalhatnak a Szimpozion asztal körül, ellátogathatnak a napjainkban is színházi előadások helyszíneként szolgáló Amfiteátrumhoz, valamint az annak közelében kialakított Pihenőtérhez. A program zárásaként végigjárják a 2020-ban átadott panorámasétányt, ahonnan a magasból is megcsodálható a szoborpark. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!