Délszlávok az MCC-ben

2022.09.23. 17:31

Déli szomszédaink története állt a középpontban

Sokcsevits Dénes, történész, egyetemi docens, a Rubicon intézet tudományos főmunkatársa tartott könyvbemutatót Mozaikkockák déli szomszédaink történetéből címmel a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központjában a Czinderi utcában.

M. R.

Forrás: poklade zenekar honlapja

Fotó: Barcsik Géza

A szakértő előadásában szó esett a horvát, szerb és bosnyák történelem főbb állomásairól, társadalmaik nagy kérdéseiről és az e társadalmakban élő közösségek attitűdjéről.

Nem kis érdeklődésre tett szert az író pécsi előadása. Az MCC pécsi képzési központjának terme megtelt a könyv kérdéseit taglaló, érdeklődő közönséggel, a téma fiatalokat és időseket egyaránt érdekelt. Az előadás végén a szerző a közönség számos felmerülő kérdésére is választ adott.

Sokcsevits Dénes meglátása szerint a Balkánon élő, különböző népcsoportok önállósodási törekvései rendkívül összetett folyamatok, nem magyarázhatóak azzal, hogy csupán kívülről irányított folyamatokról, vagy mindössze belső igényekről lenne szó. A szerző kitért Horvátország és Magyarország kapcsolatára is, annak fontosabb mérföldkövei szerint. Szóba került a Balkán etnikai és vallási sokszínűsége is, amely a jelenlegi társadalmi és gazdasági hatásokra is nagy befolyással van.

Szó esett arról is, hogy az 1990-es évek etnikai és vallási alapú konfliktusai napjainkban sem tűnik úgy, hogy megoldódnának az érintett csoportok között. Ezeknek a kérdéseknek az aktualitását pedig a politikai hatásaik fontossága jelenti, s ez várhatóan a jövőben is így lesz.

A könyvbemutatót balkán táncház és koncert követte a Poklade zenekar közreműködésével. 

További témákkal is készülnek

A továbbiakban is gazdag programkínálattal vár az MCC. Szeptember 27-én Beck Zoli és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével a Kodály Központban lesz vitaklub a komolyzene és a könnyűzene szembeállításával. Szeptember 29-én Demkó Attila tart előadást A jövő forgatókönyvei címmel, a világ lehetséges alakulásáról. Október 11-én Lehetetlen beszélgetések módszertana címmel hallhatunk gyakorlati tanácsokat a nehéz párbeszédek és sikeres beszélgetések fortélyairól.
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában