Sikeresebb várost építenek

2022.09.23. 14:30

Inspiráljuk egymást kreatív tanulással! (galéria)

Az élethosszig tanulás iránti érdeklődés és elköteleződés kreatív támogatása a szeptember 22–24. közötti, immár 6. Pécsi Tanulófesztivál legfőbb célja. Amelynek 14 helyszínén 52 résztvevő 86 aktív programmal várja elsősorban, de semmiképpen sem kizárólag a fiatalokat.

Szűcs Zsolt

Fotó: Laufer László

A könyv szagú iskola a tanulás halála – idézte köszöntőjében a péntek délelőtti, Kossuth téri programindítón a régi jezsuita bölcsességet dr. Németh Balázs, a pécsi tanulófesztiválok alapötletét adó Pécsi Tudományegyetem docense. Nem véletlenül, hiszen az immár hat esztendeje futó projekt életre hívói éppen a hagyományos, sokszor unalmas iskolai kereteket szétfeszítve szeretnék változatos, interaktív programokkal a tudás, a tanulás pártjára állítani az ifjúságot.

Amint megnyitójában immár Hoppál Péter, a programot ugyancsak kiemelten támogató oktatási és kulturális tárca államtitkára ráerősített, minél magasabb egy közösségben a tudás erőssége, annál sikeresebb és boldogabb az adott közösség. A tudás, különösen mai, súlyos globális kihívásokkal küszködő világunkban a jövő építésének egyik legfontosabb pillére, legyen szó egy városról, ezúttal éppen Pécsről, vagy az egész országról.

Az idei fesztivál immár hatéves, sikeres múltból építkezik. Az önkormányzat a város kulturális, oktatási, tudományos és művészeti értékeire, valamint az itt élő polgárok aktív társadalmi szerepvállalására és sokféle tanulási megnyilvánulására alapozva 2017-ben pályázta meg és nyerte el az UNESCO Global Learning City Award-díját. Ezzel együtt a Tanuló Város kitüntető címet, amely Pécsi Napok sorába ágyazott fesztiválok kereteit is adja.

Az idei programok főbb helyszíne a Széchenyi és a Kossuth tér, illetve a Civil Közösségek Háza; a tematika pedig itt felsorolhatatlanul bőséges, ezért csak ízelítőt adunk belőle. A fiatalabbakat Mesekuckó várja Bogyóval és Babócával, emellett öko-kuckó játszóház, varázskaland sárkányokkal, interaktív játéktér, felfedező élményműhely logikai és ügyességi játékokkal. A kicsit idősebb diákok barátkozhatnak a robotikával és a virtuális valósággal, tudományos megközelítésben a szúnyogok világával. Belekóstolhatnak egy okostányérba, katonai járműveket csodálhatnak meg igaziban, vagy akár építhetnek meg Legóból kicsiben. Kiemelt teret kap természetesen a környezetvédelem, a zöld és öko-gondolkodás, míg a kultúra világába akár nép- és hastáncbemutatókon át is bepillanthatunk.

A teljes programkavalkád megtekinthető a ptf.ckh.hu weboldalon, illetve az összes helyszínen tájékoztató QR-kódos okosleolvasókon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában