Pazarlás?

2022.09.29. 20:00

Kész vannak, de nem működnek a pécsi napelemparkok

Még az előző városvezetés idejére tehető azoknak a napelemparkoknak a megépítése, amelyek hiába készültek el, egyelőre hasznavehetetlenül néznek az égre a Füzes dűlőben. A baloldali önkormányzat mindeddig nem gondoskodott azok elindításáról.

Bóka Máté

Automatikusan generált description

Fotó: AS

Kisebb rejtély, hogy miért nem sikerült az elmúlt években azt elintézni, hogy a műszakilag elkészült három napelempark valóban a pécsiek hasznára áramot termeljen, vagy pedig a városi kasszának bevételt hozzon. Még az előző városvezetés idején,  2019. júniusában bonyolítottak le egy közbeszerzést, amely szerint három, egyenként fél megawatt teljesítményű napelempark jött létre a Füzes dűlőben. Ennek költségét az állam eredetileg hatvan százalékban támogatta volna, végül azonban a kormány száz százalékos támogatásban részesítette a 750 milliós beruházást 2020-ban. 

 

Úgy tudjuk, hogy  a problémát az okozhatja, hogy a megtermelt áram piaci értékesítése során a támogatás felét vissza kellett volna fizetni, de még így is néhány év alatt megtermelte volna ezt az összeget a létesítmény, ami után pedig csak hasznot hozott volna az önkormányzatnak. Az is felmerülhetne megoldásként, hogy a közeli önkormányzati létesítményeket, cégeket – például a Tettye Forrásházat, a jégpályát, a sportcsarnokot – közvetlenül kötnék rá a parkokra, így megmaradna a 100 százalékos támogatás - ez esetben viszont nyilván hálózatfejlesztésre kellene még áldozni.

  Ezeken kívül, a Tüke Busz Zrt. – jelenlegi és még érkező – elektromos buszainak töltését is meg lehetne oldani a létesítményekkel, bár ez szintén töltőállomás kiépítését is magával hozná. Ennek azért is lenne létjogosultsága, mert a jelenlegi világpiaci árak miatt az elektromos buszok használata jelentős költséget ró a városi cégre. A napelemparkok működésének az ügyét Kővári János (ÖPE-KNDP) frakcióvezetője vetette fel nemrég éppen a villamosenergia világpiaci árának változása miatt. 

Napelem park
 

A baloldali városvezetés augusztusban – tehát évekkel a beruházás elkészülte után – döntött úgy, hogy szakértőt kér fel, mert állításuk szerint az energiakereskedők nem voltak hajlandóak azokat befogadni, várhatóan néhány héten belül készül el az a három verzió, amivel a napelemek felhasználása megkezdődhet a legjobb opció kiválasztásával. 

Csizmadia Péter (Fidesz), a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság elnöke elmondta, két éve nem tudják, hogy miért nem működnek a napelemparkok, erről nem kaptak is tájékoztatást, holott jelen helyzetben nagyon is fontos lenne, hogyha ezek már üzemelnének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában