Kis lépés, de még is nagy

2022.09.19. 14:30

Maradjon otthon az autó: díjmentes közlekedés a Tükével

Az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és szeptember 22-e között rendezik meg az európai városokban.

bama.hu (forrás: Tüke Busz Zrt.)

Fotó: Löffler Péter

Az Autómentes nap e tematikus hét kiemelt programjaihoz illeszkedik, amely a társadalom környezettudatosságát és a fenntarthatóságot hivatott erősíteni.

Az Autómentes nap fő üzenete a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, ezért szeptember 22-én, az Autómentes napon, a Tüke Busz Zrt. valamennyi járatán, mindenki számára díjmentesen biztosítja a közösségi közlekedést Pécs város közigazgatási területén. Pécsett is arra próbálják ösztönözni a lakosságot, hogy ezen a napon ne autóval, hanem alternatív megoldásként a közösségi közlekedést használva, autóbusszal induljanak útnak a városba.

Miközben beindult a jelenléti oktatás az általános és középiskolákban, valamint felélénkült az egyetemi élet a városban és több belvárosi programhoz csatlakozhatunk, ezzel együtt az is tapasztalható, hogy a megnövekedett autós közlekedési forma továbbra is jelentős forgalmi terhelést és torlódásokat okoz Pécs városában.

Nem csak a Tüke busz biztosít ingyenes utazást, hanem Pécsike kerékpárjegyeket is díjmentesen lehet megváltani. A jegyváltás regisztrációhoz kötött, ugyanúgy mint más alkalmakkor, továbbá a rendszer automatikusan befoglal a felhasználó bankszámláján 8.400 forintot letétként, amit a jegy érvényességi idejének lejárta után 3 banki napon belül felszabadít. A 30 percen túli kölcsönzés ezen a napon minden jegy és bérletfajta esetén díjmentes - olvashatjuk a Biokom közleményében.

Az Autómentes napon a díjmentes utazási lehetőség biztosításával az is cél, hogy minél többen vegyék igénybe iskolába, munkába járáshoz vagy családi kiránduláshoz a közösségi közlekedést.

A zöld városi törekvéseket a közösségi közlekedés minél nagyobb arányú kihasználtsága - és ezzel párhuzamosan a minél kisebb városi autóforgalom - szolgálná a jövőben. 

Mindannyian tehetünk környezetünk megóvásáért és ennek felelőssége, a környezeti ártalmak csökkentése is közös ügyünk és közös érdekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában