Hátborzongató élmény

2022.09.22. 15:01

Nincs menekvés a kényszerprostitúció börtönéből, ha nem nyújt segítő kezet a külvilág (galéria)

Hátborzongató és izgalmas élményben lehet részünk a Kossuth tér Fürdő utcai sarkán álló szabadulókocsiban, ahol elrejtett nyomok után kutathatunk a kijutásért, s egy prostitúcióra kényszerített lány történetét is hallhatjuk.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A Holland Rendőrség és a PTE ÁJK Emberkereskedelem Elleni Kutatócsoportja szervezésében országszerte turnézó szabadulóbusz célja a figyelemfelhívás és a társadalmi tudatosítás. 

– A szabadulókocsi úgy van berendezve, mint egy szexmunkára kényszerített személy munkaállomása Hollandiában. A belépők valós eseményeket tükröző történetet hallhatnak Nóráról, egy szexmunkára kényszerített magyar lányról – mondta el dr. Mohay Ágoston, a PTE ÁJK dékánhelyettese, a kutatócsoport vezetője. 

A program megnyitóján dr. Fábián Adrián, a PTE ÁJK dékánja mellett Gulyás Zsolt megyei rendőrfőkapitány és Schranz Richárd, Pécsi Közterület-felügyelet vezetője emelték ki a kezdeményezés fontosságát.

A kocsiban parfüm és cigaretta szag elegye csap az orrunkba, körülöttünk tűsarkú cipők, kozmetikumok, a földön és a komódokon hálóingek és használt óvszerek. Nyomokat kell keresni, s megtalálni a kulcsot a kijutáshoz. Lapunk munkatársai is megkísérelték megoldani a feladványokat, elkísért minket dr. Fábián Adrián is. Bár több nyomra rábukkantunk, a rendelkezésre álló idő kevés volt ahhoz, hogy kijussunk a fogságból.

– Pont azért kapnak ilyen nehéz feladatot a belépők, hogy ezzel is rávilágítsunk, önerőből nem lehet szabadulni az ilyen helyzetekből – mondta Jorn van Rij, a holland rendőrség alezredese és vezető elemzője, aki komoly munkát végez a prostitúció áldozatainak megmentéséért. Ha valaki nem jár sikerrel a nyomkereséssel, zörgethet a falon és kap segítséget – rámutatva, az ilyen esetekben mindenképp hatóságokhoz kell fordulni.

– Az áldozatok legtöbbje élete végéig mentális problémákkal küzd, sokan meghalnak. Az egyetlen kiutat az jelenti, ha mi mindannyian, a társadalom, az áldozatsegítők, a család és a rendőrség ajtót nyitunk és segítünk nekik kiszabadulni ebből a börtönből – fogalmazott Jorn van Rij.

A kutatóközpont szakértőitől megtudtuk, az emberkereskedelem a legtöbb európai országban, így hazánkban is jelentős probléma, tőlünk gyakran hurcolják a nyugati országokba az áldozatokat. Jorn van Rij elmondta, az emberkereskedők kiszúrják a leggyengébb lányokat, gyakran tinédzsereket. Az áldozatok sokszor tizenéves lányok, akik alacsony önértékeléssel küzdenek, rosszak a családi és társadalmi kapcsolataik. Az emberkereskedők pedig nem csak fiatal és idősebb férfiak lehetnek, hanem vannak erre „szakosodott” családi vállalkozások is.

Nem könnyű a szabadulás

– A prostitúcióra kényszerített áldozatok feltérképezése és azonosítása nehéz feladatot állít a rendőrség elé – mondta Jorn van Rij. – A nőkben eleinte gyakran nem is tudatosul áldozat mivoltuk, s nem akarnak együttműködni a hatóságokkal. Az emberkereskedők súlyos pszichológiai manipulációval hatnak rájuk, sokszor túl későn fogják fel, mi történt valójában. Az emberkereskedők véleményem szerint a legelvetemültebb bűnözők közé tartoznak, akik lépten-nyomon emberi nyomorúságot idéznek elő – tette hozzá. 

Az emberkereskedelem elleni kutatócsoport további célja egy kézikönyv összeállítása, mely segít a bűnüldözőknek az áldozati helyzetek felismerésében és az elkövetői hálózatok felderítésében. 

A szabadulóbusz szeptember 23. péntek 16.00 óráig látogatható a Kossuth téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!