Melegünk lesz?

2022.09.07. 20:00

Októberben derül ki, hogy mennyire drágul a távhő ára

Évente átlagban bruttó 142 ezer forintot fizet egy távfűtéses lakásban élő pécsi a távhőért és melegvízért, hogy ez mennyire változik, október elejéig várni kell.

Zs. J.

Fotó: Kozma István

Sok szó eset az elmúlt hetekben, hónapokban az energiaárak drágulásáról, ami kihatással van, volt a gáz és az áram árára. A távhőlakásokban élőkről kevesebb szó esett, hogy őket mennyire érinti az energiaárak emelkedése, drágább számlák érkeznek-e hozzájuk, vagy marad a régi elszámolás.

– A lakossági távhődíjakat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 50/2011-es rendelete határozza meg. E rendelet aktualizálása évente, minden év október elsejével történik meg. A megjelenő, új rendelet tartalmáról nincsenek információink – mondta Rozsos Rózsa, a Pécsi Távfűtő Kft. (PÉTÁV) vállalat- és ügyfélkapcsolati menedzsere.

A pécsi távhőszolgáltató több mint 31 ezer lakossági felhasználó részére biztosít hőenergia szolgáltatást. Tavaly a lakossági felhasználók átlagos hőfelhasználása 19,93 gigajoule per év volt. Azok a felhasználók, akik a melegvíz szolgáltatást is igénybe vették, átlagosan 28,8 köbmétert fogyasztottak éves szinten. Az éves átlagfogyasztás alapján számított távhő költség (fűtés + melegvíz) jelenleg lakásonként bruttó 142 ezer forint.

– Az a hőtartalom, amit egy pécsi távhős lakás 2021-ben átlagosan fűtésre és melegvíz készítésre felhasznált, a kedvezményes árú lakossági földgázmennyiség éves maximális hőtartalmának felét sem éri el – említette meg lapunknak Rozsos Rózsa.

Idén is, mint a korábbi években a fűtési időszak szeptember 15-től a következő év május 15-éig tart, de a pécsi távfűtött lakóépületek 97 százalékának olyan megállapodása van pécsi távhőszolgáltatóval, amely leegyszerűsíti a fűtésindítási, leállítási eljárást a fűtési időszak elején és végén. A lakóközösségek felhatalmazása alapján PÉTÁV az időjárási viszonyoktól függően helyezi üzembe, illetve üzemen kívül a fűtőberendezések központi elemeit. Így lakók a hőszolgáltatást anélkül tudják igénybe venni, hogy a lakótársakkal folyamatosan egyeztetni kellene az épület fűtésének beindításáról és leállításáról. Minden lakóközösség, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e megállapodással vagy sem, képviselője útján (közös képviselők, lakásszövetkezetek) egyedileg is rendelkezhet a fűtés indításáról.

Elküldték a pénzt

A 2021-2022-es fűtési időszakban, az előző fűtési időszakhoz képest, az enyhe tél ellenére az átlaghőmérséklet valamivel alacsonyabban alakult, mivel az őszi és tavaszi időszakban hidegebb volt a szokottnál. A PÉTÁV júniusban minden olyan lakossági ügyféllel elszámolt, ahol a lakóközösség a fűtési időszakot követően a lakások fűtött légköbmétere alapján számol el. Augusztus végéig pedig minden éves elszámolású ügyfelükkel megtörtént az elszámolás és a visszajáró összegek is visszafizetésre kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában