Ablakon kidobott pénz

2022.09.19. 07:00

Pályázati forrás nincs, de százmilliót elköltenek kapásból

Amíg a nehezebb sorsú pécsiek rezsitámogatásáról szóló javaslatról még tárgyalni sem akar a Péterffy Attila polgármester vezette pécsi városvezetés, addig 100 millió forintot könnyedén elköltenek egy olyan beruházás terveire, amire sem forrás, sem pályázati pénz, sőt még pályázati kiírás sincsen.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A nemzeti oldal ugyanakkor azért javasolta a rezsitámogatási rendszert, mert más baloldali, jobboldali önkormányzatok is léptek ilyen ügyben, Pécsen pedig éppen a különböző tanácsadókra, bujtatott politikusi állásokra, biztosokra, túlzó ügyvédi kiadásokra, megemelt cégvezetői fizetésekre, prémiumokra, hétszázezer forintos titkárnői fizetésre, vagyis a holdudvarra áldozott pénzből a városi önkormányzat elkülöníthetne 100 millió forintot szociális célokra is. A fideszes javaslatról azonban még tárgyalni sem hajlandó Péterffy Attila, amit a nemzeti oldal gyáva magatartásnak nevezett - közleményében. 

A fentiekkel párhuzamosan azonban a szocialistákhoz köthető Ruzsa Csaba alpolgármester már azt terjeszti a közgyűlés elé, hogy a Lánc utcai tömb egyelőre csupán elméletben létező nyugdíjasházzá történő átalakítása kapcsán ne "csak" 65 millió forintot költsenek el tervezésre, hanem ennél is 30 millióval többet. Mindezt ráadásul úgy, hogy az önkormányzatnak ez pluszterheket jelent, hiszen EIB-hitelből akarják a pénzt kifizetni. (Mint ismert, a baloldal nemrég azt is bevallotta, hogy 2021-ben már 8,5 milliárd forintnyi EIB-hitelt vettek fel.)

A 95 milliós tervezési költség mellé továbbá társulhat még 20 millió forintért megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzés is, ellenben arról hónapok óta hallgatnak, hogy honnan lesz pénz arra, hogy egyáltalán megvalósítsák a városvezetők álmait.  Ugyanis a becslések szerint is bőven milliárdon felüli forrásra lenne szükség  munkákhoz, de a finanszírozásra vonatkozó újságírói kérdésekre már hónapokkal ezelőtt sem válaszoltak. 

A legfrissebb városházi dokumentumban is csupán annyi szerepel feltételes módban, hogy "amennyiben a projekt a későbbiekben egy lehetséges pályázati forrás keretében támogatásban részesül, mint előkészítési költség a tervezési díj elszámolhatóvá válhat". 

A Lánc utcai tömbről nem is olyan régen írtuk meg, hogy kiürítése után ketyegő közegészségügyi bombává vált, miután különböző halmazállapotú és fajtájú emberi és állati ürülék jelent meg a közvécének használt, le nem zárt épületben nem messze az orvosi rendelőintézettől. Az épületben tapasztalt körülmények miatt a Baranya Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indított. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!