Veszély leselkedhet

2022.09.20. 20:01

Sokan már fűtenek, de még most se késő hívni a kéményseprőt

Beköszöntött a hidegebb idő, egyre többen kezdenek fűteni. Még ilyenkor se késő ellenőriztetni a kéményeket, hívják fel a figyelmet a szakemberek, egyúttal figyelmeztetve a szén-monoxid érzékelők használatának fontosságára is.

Wald Kata

Fotó: Hegedűs Márk

A hűvösebbre fordult időjárás miatt egyre többen döntenek úgy, hogy befűtenek. Gáz használata esetén a kéményeket kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalommal javasolt szakemberrel megnézetni. Ha valaki eddig nem rendelte meg a munkát, még most se késő időpontot egyeztetni a kéményseprőkkel. Nagyon fontos, hogy ezek az ellenőrzések ne maradjanak el, hiszen a katasztrófavédők adatai szerint minden hatodik lakástűz kéményben keletkezik, aminek leggyakoribb oka, hogy a füstelvezető nincs megfelelően kitisztítva, a belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Mint ismeretes, magánszemélyeknek a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítása is ingyenes.

Fontos tudni, hogy a nem megfelelő fűtőanyag használata is komolyan károsíthatja az égéstemék-elvezetőt: a vizes fával való fűtés, a háztartási hulladék elégetése mind-mind növeli a képződő korom és kátrány mennyiségét, a szétterjedő füstgáz pedig károsítja a környéken élők egészségét.

- A fűtési időszakban a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is megemelkedik – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Kiemelve, hogy nem csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet a probléma, hanem a nyílt égésterű fűtőeszköz - ami lehet például kandalló, cserépkályha - ,és vízmelegítő is forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem biztosított a levegő-utánpótlás. Évente egyszer érdemes tehát szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket, illetve nagyon fontos a megbízható forrásból vásárolt, magyarnyelvű használati utasítással ellátott szén-monoxid-érzékelő használata is. A biztonságos eszközök listája, illetve azoké, amelyeknek forgalmazását a hatóság megtiltotta, a katasztrófavédelem honlapján megtalálhatók.

Fejmagasságba kerüljön az érzékelő!

A lakásfelújítások során gyakori, hogy lecserélik a régi fa nyílászárókat, helyükre jól szigetelő műanyag ablakok, ajtók kerülnek. Az is jellemző, hogy megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Fontos tudni, hogy ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, pillanatok alatt szén-monoxid fejlődik, ami már nagyon kis koncentrációban is halálos lehet. - A mérges gáz kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását: ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma - figyelmeztetnek a katasztrófavédők. 
A szén-monoxid érzékelők használata elengedhetetlen: a készüléket fejmagasságban, a nyílt lánggal működő eszköztől mintegy másfél méteres távolságra célszerű elhelyezni. Fontos tudni azt is, hogy a szén-monoxid-érzékelőknek szavatossági ideje van, ha az lejárt, le kell cserélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!