Túl szigorúak a feltételek

2022.09.25. 20:20

Szinte alig akadt érdeklődő a város felújítási pályázatára

Nem nagyon érte el a pécsiek ingerküszöbét az a program, amivel védelem alatt álló homlokzatfelújításokat végezhetnének el önkormányzati támogatással. A panelprogramról ellenben nincs még hír, de egy különös kutatási projektben részt vesz a város.

B. M.

Fotó: Laufer László

A történelmi belváros négy épületének homlokzata újulhat meg, miután a tulajdonosok pályáztak a pécsi önkormányzat homlokzatfelújítási programjára – derül ki a városháza közleményéből. Ezt a helyi védettség alá eső, illetve a védett területeken álló épületek közterülettel határos homlokzatának megújítására hirdette meg a város. A felújítási költség legfeljebb 50 százalékát, maximum egymillió forintot kaphatnak a nyertes pályázók. Az MSZP-sek szerint a településkép védelme érdekében indították el a 10 millió forintos keretösszegű pályázatot.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a pályázat kiírásakor úgy érvelt, hogy ahhoz, hogy valóban városi szinten is érzékelhető legyen a változás, a nagyságrenden is módosítani kellene. Miközben az előző városvezetés idején milliárdos felújításokat végeztek el a városban, addig jelenleg csak tízmilliós a keret, szerénynek tűnik, de legalább kiteljesedhet.

A tízmillió forintos keret sem fogyott el

Már korábban is arról beszélt a városházi ellenzék, a jobboldal képviselői, hogy ez egy jó program lehet, és voltak már előzményei a korábbi évtizedekben is függetlenül attól, hogy éppen milyen politikai összetételű volt a várost irányító koalíció.

A kiteljesedésre várni kell még, hiszen a szerény számú jelentkezés alighanem azt üzeni, a program túl szűkre szabta a lehetőségeket, a pályázat túlságosan behatárolt. Az önkormányzat közlése szerint a támogatási kérelmet csak a helyi egyedi, vagy területi védelem alatt álló házakra lehet beadni, de az érintett területek között belvároshoz közeli, de akár külvárosi, sajátos építészeti jelleggel bíró övezetek is szerepelnek, így például a Nyár utca környéke, a Tettye, vagy régi Kertváros.

A panelprogram leállt, nincs hír az újraindításról

Ezzel együtt azonban a nemzeti oldal már többször is felvetette az elmúlt években is, hogy a hőszigetelést célzó panelprogramhoz is vissza kellene térni, de egyelőre ennek nem látni semmilyen nyomát. 
A programra szánt forrásokat egyébként a megemelt cégvezetői és képviselői bérek visszafogásával, a jól meghatározható ügyvédi körnek adott juttatások megvágásával, a tanácsadók, tanácsnokok, biztosok számának a csökkentésével is elő lehetne teremteni – vélekednek a városházi ellenzékben.

Az elnyert támogatást személyi kiadásokra költik

Ezzel párhuzamosan a városvezetés egy olyan 233 millió forint értékű brüsszeli pályázatot bonyolít le – a városi kasszából hétmilliós sikerdíjat elkérő – spanyol pályázatíró cég közreműködésével, amelynek jó nagy hányada utazásokra, személyi költségekre, találkozókra, egyeztetésekre megy el. A pénzből a Nagy Ferenc téri önkormányzati épületnek csak az egyik felét korszerűsítik energetikai szempontból, a másik felét meghagyják jelenlegi állapotában. Így tudják megvizsgálni, hogy mennyivel jobb az energiatakarékos épületrész.

Mivel ezt egyébként bárki tudhatja, ezért a projektet szóvá is tették a városházi jobboldali ellenzékiek, és inkább újabb épület fejlesztését akarták bevonni a vizsgálatok, utazások helyett, de végül „lehülyézték” őket a baloldali városvezetők, mondván, ez egy kutatási projekt elsősorban, és amúgy is beadták már a pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!