Új korszak a sebészetben

2022.09.28. 17:22

Szívbe markolóan műt a robotdoktor

Szűcs Zsolt

Kisebb vágás, kevesebb vérveszteség, gyorsabb gyógyulás – csak három kiragadott fő erénye annak a csúcstechnológiájú sebészeti robotnak, amelyet szerdán ünnepélyes külsőségek között adtak át a PTE 400 ágyas klinikáján.

 A robot nem old meg mindent az orvos helyett, de megmutatja azt a minőséget, amellyel a betegeket várhatjuk. Márpedig a PTE kiemelkedő klinikai központként, és a több ezer külföldi orvostanhallgató oktatása során nem adhatja a világszínvonalnál 

– foglalta egy bő mondatba a DaVinci Xi névre keresztelt, vidékre elsőként ide érkező robot fontosságát ünnepi bevezetőjében Prof. Dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki korábbi rektorként útjára indította a beszerzési programot.

A legfőbb ideje volt, hogy Pécsre kerüljön, és jobb gyógyulási esélyeket adva új korszakot nyisson a betegellátásban 

– vette át a szót elődjétől Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE jelenlegi első embere. Kettejük betegközpontú gondolatait Decsi István kancellár helyezte ugyancsak jelentős előnyöket ígérő gazdasági megvilágításba, amikor azt hangsúlyozta, hogy ez a robot az egyik gyors alkalmazkodást mutató, fontos kutatásokon alapuló válasz a sok közül az elmúlt esztendők világméretű kihívásaira.

És ahogyan ők hárman, a további megszólalók is óriási jelentőéget tulajdonítottak a nem véletlenül a 15. századi anatómus-mérnök-polihisztor nevét tovább örökítő csodamasina pécsi munkába állásának.

Amely az orvosnak, a betegnek is jobb élményt ad, de mindenek előtt jobb eredmények érhetők el a segítségével az invazív sebészetben, elsősorban a fül-orr-gégészetben, a szív-, urológiai és nőgyógyászatban.

A beavatkozásokat persze továbbra is az orvos végzi, a robot csak egy új eszköz, az ő meghosszabbított karja. Sokkal ügyesebb karja persze, hiszen a csúcstechnika jóvoltából sokkal precízebb, finomabb, összetettebb és biztonságosabb mozdulatokra képes még a leggyakorlottabb emberi kéznél is.

A berendezés kezelése is nagyon sok tanulást és gyakorlást igényel, tette hozzá dr. Papp András, a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinika egyetemi docense, a Robotsebészeti Munkacsoport szakmai vezetője. Először persze szimulátorokkal, de a megfelelő nemzetközi vizsgák letétele után kezdeteben – azaz Pécsett akár már a következő hetekben – még élesben is az eljárást már korábban eljsajáítító, magasan képzett és gyakorlott orvosok asszisztálásával. A robot dual karja jóvoltából pedig az orvosképzés is új dimenzióba léphet, hiszen így a hallgatók is testközelből tapasztalhatják meg, hol is tart a robotsebészet technikai fejlettsége.

 

Joystickkal írányítják, de nem játék

A DaVinci Xi robot a Széchenyi Terv Plusz program keretében, egy 3,8 milliárdos EU-s finanszírozású infrastrukturális fejlesztés legfontosabb eszközeként érkezett Pécsre. A beteggel a robot akár 520 fokban elforduló, és még a laparoszkópos módszernél is precízebben mozgó négy karja érintkezik. Az orvos nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve pedálokkal és joystickhoz hasonló karokkal irányítja a robotot. Miközben három dimenzióban és legalább tízszeres nagyításban figyelheti meg a műtéti területet. Része még egy műtőasztalmozgató program, továbbá az úgynevezett torony, amely tartalmazza a műtét biztonságáért felelő, például a vérzést csillapító műszereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!