Járványveszélytől tartanak a lakók

2022.09.13. 17:00

Több tucat macskát tart elviselhetetlen körülmények között egy pécsi nő a lakásában

Több tucatnyi macska él egy pécsi lakásban, gyomorforgató körülmények között - tudta meg lapunk.

P. P.

A lépcsőházban terjedő bűz megkeseríti a szomszédok mindennapjait, egyre nehezebben viselik el, hogy egy valószínűleg mentális betegségben szenvedő nő a kulturált állattartás minimális feltételeit sem képes betartani.

A kibírhatatlan szagok mellett a járványveszély miatt is kezdeni kellene valamit a kialakult helyzettel. Érdeklődésünkre a Baranya Megyei Kormányhivatal arról adott tájékoztatást, amennyiben az ilyen vagy ehhez hasonló ügyekben érkezik bejelentés hozzájuk, „a népegészségügyi szakemberek helyszíni szemlét tartanak, majd ennek tapasztatai alapján megteszik a szükséges járványügyi intézkedéseket”.

Ezek célja a helytelen állattartás nyomán esetlegesen kialakuló fertőző betegségek, járványok megelőzése, az egészségügyi kártevők megjelenésének, elterjedésének megakadályozása - tették hozzá.

A kormányhivatal állategészségügyi hatósága is léphet az ügyben. Ők az állatok tartási körülményeit, egészségügyi dokumentációját vizsgálják: figyelnek arra, hogy megfelelő ellátásban részesülnek-e az állatok, nincsenek-e veszélyeztetve, illetve a tartásuk nem zavarja-e a lakóközösség életrendjét.

Az állattartás, illetve a közösségi együttélés szabályait általában önkormányzati rendelet is rögzíti. Amennyiben valaki ezeket az előírásokat megszegi, a szomszédok birtokháborítási eljárást kezdeményezhetnek a jegyzőnél.

Az olyan esetekben, amikor nem áll fent járványveszély az állattartás körülményei miatt, de a közösségi együttélés szabályai sérülnek, az önkormányzathoz kell fordulni a problémával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!