Csak ketten jelentkeztek

2022.09.19. 20:01

Tüke Busz: még mindig nem találtak új vezért

Több mint egy éve nem volt olyan jelentkező a pécsi közlekedési cég, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói posztjára, akiről legalább a közgyűlés dönthetett volna. Ezúttal már csak ketten jelentkeztek, egyikük azonban visszavonta a pályázatát, a másik pedig nem volt meggyőző.

B. M.

Fotó: Dunántúli Napló

A 2019-ben a „szakmaiság" szlogenjével választást nyert baloldali önkormányzat a Tüke Busz Zrt. igazgatóságába beültette Gulyás Emilt, aki korábban az MSZP pécsi elnökeként dolgozott, de a Biokom élére is olyan vezető került Meixner Barna személyében, aki korábban MSZP-s delegált volt egy városi cégben, édesapja, Meixner András pedig MSZP-s alpolgármesterként tevékenykedett. A Tüke Busznál pedig munkát kapott az az ügyvéd, Bodnár Imre is, aki az MSZP-s képviselőjelöltséggel is megpróbálkozott. 

Nem nyomoznak

Aztán éppen Bodnár ténykedésének eredményeképpen a Tüke Busz éléről tavaly tavasszal menesztették a korábbi vezérigazgatót, egy olyan, a baloldali politikai propaganda szerint vélelmezett ügy miatt, amely kapcsán a rendőrség – szakértők kirendelése után – idén tavasszal le is zárta a nyomozás folytatását.

A Péterffy Attila polgármester vezette önkormányzat a vezér leváltása után Bánkuti Istvánt, a cég igazgatósági elnökét nevezte ki a vállalat élére, aki csupán ideiglenesen vállalta volna el ez a munkát, az operatív, mindennapi feladatok ellátása helyett stratégiai, szakmai döntésekben működött volna inkább közre. 

Megasztáros vezérkeresés

A baloldaliak ezért 2021 nyarán meg is próbáltak új vezérigazgatót keríteni és vélhetően azért írtak már akkor is pályázatot a posztra, mert saját köreiken belül nem találtak alkalmas személyt, aki elvállalta volna a cég vezetését. Ám a pályázatra hiába jelentkeztek 22-en, közülük csupán négy személyt tartottak arra érdemesnek, hogy személyes meghallgatásra behívják őket, végül második körös meghallgatásra már az ő esetükben sem került sor.

A jobbikos politikus, Fürj Csaba egy tavalyi közgyűlésen meg is magyarázta, miért nem volt alkalmas jelölt. Szerinte azért, mert ez egy mély merítés volt, és hasonlatként felhozta: „a Mega­sztárban még külön szám is van arra, hogy mennyi alkalmatlan ember hiszi magáról, hogy arra képes, amit csinál”.

Újra próbálkoztak, de ezt is elbukták

A tavalyi „megasztáros" kudarc után nyáron ismét pályázatot írtak ki a vezérigazgatói posztra, de már csak ketten adták be jelentkezésüket, és ahogy az a keddi közgyűlés elé kerülő előterjesztésből is kiderül, a felhívásra jelentkezők közül az egyikük visszavonta pályázatát, ezért csupán egy jelentkezőt hallgattak meg személyesen az arra kijelölt bizottságban. Sajtóinformációk szerint Sovák Attiláról van szó, aki már kétszer is távozott a Tükétől, de pert is nyert már a céggel szemben. Vele kapcsolatban most a baloldaliak is úgy fogalmaztak, hogy „ugyan széles körű ismeretekkel rendelkezik a Tüke Busz Zrt. felépítése, működése tekintetében, de a fennálló problémákra tett megoldási javaslatai nem győzték meg a  bizottságot, továbbá nem rendelkezik 5 év felsővezetői tapasztalattal, vagyis nem felel meg a pályázati feltételek között rögzített elvárásoknak". Ezek után pedig marad még egy darabig Bánkuti István a cég vezérigazgatói székében. 

Ezért nem lehet alkalmas jelöltet találni

Már 2021 őszén megírtuk, hogy érthető miért nem találnak alkalmas személyt a posztra, hiszen az „átvilágító” ügyvédeket, a politikai nyomásgyakorlást vagy az MSZP-DK-s tengely irányította városvezetés módszereit – amit a baloldalon is már az ország legsötétebb korszakával jellemeztek – a piacról érkező, komoly tapasztalattal bíró szakemberek nem tűrik.

Vége a nyári szünetnek a pécsi közgyűlésben

Kedden, a szeptember elsejei iskolai becsöngetés után húsz nappal a DK-MSZP-Momentum-Jobbik-LMP-s városvezetés is időszerűnek látta, hogy megkezdődjön a testületi munka a városházán is, s ne csak egy néhány fős bizottságban, vagy éppen egy sebtiben összehívott rendkívüli közgyűlésen tárgyaljanak a városatyák. 

A baloldali többségű önkormányzat – ahogy ezt már megírtuk – nem tárgyalja majd azt a fideszes javaslatot, amivel a nehezebb helyzetben lévő pécsieket segítette volt a rezsijük kifizetésében és amire 100 milliót különíthettek volna el a tanácsadói, biztosi, tanácsnoki vagy éppen ügyvédi díjakból. Ezzel szemben napirendre kerül a Lánc utcai tömb nyugdíjasházzá történő átalakításának ötlete, ami kapcsán viszont szinte cirka 100 millió forintot úgy költenek el tervezésre, hogy egyáltalán nem tudni, miből lesz pénz a épület átalakítására. 

Téma lesz még a pécsi költségvetés módosítása is, amely kapcsán kiderül, hogy megint kap 20 millió forintot a városházi baloldali propaganda. 

A Misinatető évek óta– még az előző érából – húzódó felújítása is napirendre kerül, ami 1,2 milliárdos beruházás lehet a korábbi félmilliárdos elképzelésekkel szemben. Ismeretes, az ezzel kapcsolatos lakossági ötletpályázat már két évvel ezelőtt lezajlott, de a projekt pályázatát még csak most szeretnék beadni.  A városháza tempójával kapcsolatosan érdekesség, hogy a Péterffy Attila vezette baloldal azzal támadta az előző városvezetést, hogy az ennél jóval nagyobb vásárcsarnok közel 4 milliárdos projektjét a 2016-os tervpályázati kiírástól kezdve 2019-es választásokig bezárólag nem valósította meg, annak ellenére, hogy addigra már kiválasztották a kivitelezőt, illetve a pénzügyi háttér legnagyobb hányadát is előteremtették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!