El kell különíteni!

2022.10.02. 17:44

A dísztök nem ehető, dekorálásra alkalmas

W. K.

Fotó: Shutterstock

Az őszi időszakban egyre több tökféle kapható, a halloween közeledtével egyre gazdagabb választékkal találkozhatnak a vásárlók. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek nem mindegyike ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket okoz, mint például gyomorgörcs, hányás, hasmenés.

Veszélyt jelenthet, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől, vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan. 

A kereskedők odafigyelése mellett a felelős vásárlói magatartás is fontos, hangsúlyozza a Nébih. Kérik, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjon fel mindenki, a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben célszerű meg­győződni. Dísztököt csakis díszítésre szabad felhasználni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!